Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Χλιαρό» ψήφισμα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας-Θάσου από το ΔΣ Καβάλας – Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών ναυτεργατών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής του και ύστερα από συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καβάλας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου που ουσιαστικά με την πολιτική που ασκούν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων Καβάλας – Θάσου και αποκόβεται το νησί στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας όταν, κατά τη χειμερινή περίοδο, καθημερινά πραγματοποιούνται μόνο δύο δρομολόγια και τις Κυριακές κανένα.

Αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της στάσης των εταιρειών είναι και οι διώξεις που ασκούνται κατά των ναυτεργατών του Ενιαίου Σωματείου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, επειδή έπραξαν το αυτονόητο να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία.

Το Δ.Σ. Καβάλας απαιτεί:

Α. Να επανέλθουν τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας-Θάσου σε εκείνα τα επίπεδα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όπως τα προτείνουν οι φορείς της Καβάλας και της Θάσου.

Β. Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Αγωνιστικό παρόν από την Λαϊκή Επιτροπή Θάσου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στον Λιμένα

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί όλο τον λαό να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα. Σε ψήφισμά της αναφέρει τα εξής:

Τη Δευτέρα 27 Γενάρη δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 27 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι από την Θάσο, γιατί συμμετείχαν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010, με την κατηγορία της “παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις Λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας έχουν στήσει βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού. Το επόμενο διάστημα (Φλεβάρη και Απρίλη) ακολουθούν και άλλες δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο.

Οι διώξεις αυτές είναι ενταγμένες στο δόγμα “Νόμος και Τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κρίκος της αλυσίδας των διώξεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε εκατοντάδες αγωνιζόμενους εργάτες σε όλη την χώρα. Είναι γελασμένη η συγκυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι ανενόχλητη θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στους εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και τραπεζίτες και καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες αποθρασυμένες από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν αποκομμένο το νησί κατά τους χειμερινού μήνες, με τα ελάχιστα δρομολόγια που υπάρχουν στην σύνδεση Καβάλας-Θάσου ( 2 από το Πρίνο τις καθημερινές και κανένα τις Κυριακές και 7 από τον Λιμένα καθημερινά και 5 τα Σαββατοκύριακα) βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιριών γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλής συγκοινωνίες 365 ημέρες το χρόνο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου. Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου φτάνει μάλιστα στο σημείο με την απειλή της απόλυσης, κάθε φορά που προκηρύσσει απεργία το συνδικάτο, να αναγκάζει τα πληρώματά του να υπογράφουν δηλώσεις πως δεν θα συμμετέχουν στις απεργίες, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των ναυτεργατών.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας του νησιού. και να απαιτήσουμε: Να σταματήσει κάθε διώξει στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες.

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ασφαλής σύγχρονες θαλάσσιες συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των εταιριών.

Σχόλιο γράφοντος: Τέτοιου είδους ψηφίσματα -τα οποία, ουσιαστικά, προέρχονται από αντιγραφές αντίστοιχων παλαιότερων ψηφισμάτων- έχουμε δει πάρα πολλά. Με αυτού του είδους, όμως, την “αντίδραση» -η οποία μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί- δεν μεταπείθονται οι ναυτιλιακές εταιρείες. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η απόφαση για τα δρομολόγια είναι καθαρά πολιτική, και προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις. Άπαξ και δεν το καταλάβουν αυτό το πράγμα, προκοπή δεν θα δούμε…

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

2η Έκθεση Φωτογραφίας Κλασσικού Αθλητισμού | Αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας.

Παρουσία αρκετού κόσμου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28/11, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης ,η 2η Έκθεση Κλασσικού Αθλητισμού του Νομού Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της
Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πατριωτική Ενωση | Αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης σε κάθε επίπεδο

Η περίπτωση των Ελλήνων δικηγόρων στην Θράκη, που είχαν αναπτύξει «δεσμούς» οικονομικής φύσης με τα κυκλώματα δουλεμπόρων που συνεχίζουν να δρούν στην περιοχή αναδεικνύει την προβληματική φύση του συστήματος ασύλου. 

Όσο η λαθρομετανάστευση επιβραβεύεται αντί να δίδεται βάρος σε απελάσεις και επιστροφές τα κέρδη των δουλεμπόρων αυξάνονται. Κέρδη αστρονομικά που έχουν ως αποτέλεσμα την διάχυση της διαφθοράς. 

Η Πατριωτική Ένωση τονίζει ότι αντί η χώρα μας να διαφημίζει το «λειτουργικό» δήθεν σύστημα ασύλου της θα έπρεπε να αποτρέπει σε κάθε επίπεδο την παράνομη μετανάστευση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: