Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Χλιαρό» ψήφισμα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας-Θάσου από το ΔΣ Καβάλας – Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις υπέρ των απεργών ναυτεργατών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής του και ύστερα από συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καβάλας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας – Θάσου που ουσιαστικά με την πολιτική που ασκούν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων Καβάλας – Θάσου και αποκόβεται το νησί στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας όταν, κατά τη χειμερινή περίοδο, καθημερινά πραγματοποιούνται μόνο δύο δρομολόγια και τις Κυριακές κανένα.

Αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της στάσης των εταιρειών είναι και οι διώξεις που ασκούνται κατά των ναυτεργατών του Ενιαίου Σωματείου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, επειδή έπραξαν το αυτονόητο να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία.

Το Δ.Σ. Καβάλας απαιτεί:

Α. Να επανέλθουν τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Καβάλας-Θάσου σε εκείνα τα επίπεδα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όπως τα προτείνουν οι φορείς της Καβάλας και της Θάσου.

Β. Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Αγωνιστικό παρόν από την Λαϊκή Επιτροπή Θάσου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στον Λιμένα

Η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου καλεί όλο τον λαό να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα. Σε ψήφισμά της αναφέρει τα εξής:

Τη Δευτέρα 27 Γενάρη δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 27 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι από την Θάσο, γιατί συμμετείχαν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010, με την κατηγορία της “παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις Λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας έχουν στήσει βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού. Το επόμενο διάστημα (Φλεβάρη και Απρίλη) ακολουθούν και άλλες δίκες με το ίδιο κατηγορητήριο.

Οι διώξεις αυτές είναι ενταγμένες στο δόγμα “Νόμος και Τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κρίκος της αλυσίδας των διώξεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε εκατοντάδες αγωνιζόμενους εργάτες σε όλη την χώρα. Είναι γελασμένη η συγκυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι ανενόχλητη θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στους εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και τραπεζίτες και καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες αποθρασυμένες από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν αποκομμένο το νησί κατά τους χειμερινού μήνες, με τα ελάχιστα δρομολόγια που υπάρχουν στην σύνδεση Καβάλας-Θάσου ( 2 από το Πρίνο τις καθημερινές και κανένα τις Κυριακές και 7 από τον Λιμένα καθημερινά και 5 τα Σαββατοκύριακα) βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιριών γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλής συγκοινωνίες 365 ημέρες το χρόνο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου. Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Μητσόπουλου φτάνει μάλιστα στο σημείο με την απειλή της απόλυσης, κάθε φορά που προκηρύσσει απεργία το συνδικάτο, να αναγκάζει τα πληρώματά του να υπογράφουν δηλώσεις πως δεν θα συμμετέχουν στις απεργίες, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των ναυτεργατών.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας του νησιού. και να απαιτήσουμε: Να σταματήσει κάθε διώξει στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες.

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ασφαλής σύγχρονες θαλάσσιες συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των εταιριών.

Σχόλιο γράφοντος: Τέτοιου είδους ψηφίσματα -τα οποία, ουσιαστικά, προέρχονται από αντιγραφές αντίστοιχων παλαιότερων ψηφισμάτων- έχουμε δει πάρα πολλά. Με αυτού του είδους, όμως, την “αντίδραση» -η οποία μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί- δεν μεταπείθονται οι ναυτιλιακές εταιρείες. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η απόφαση για τα δρομολόγια είναι καθαρά πολιτική, και προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις. Άπαξ και δεν το καταλάβουν αυτό το πράγμα, προκοπή δεν θα δούμε…

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη | Πλημμύρισε απο κόσμο στη συναυλία των ONIRAMA

Η δεύτερη μέρα για το Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη, ήταν άκρως επιτυχημένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ενώ η συναυλία των ONIRAMA έκλεψε την παράσταση, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη μουσική και τη ζωντάνια του φεστιβάλ. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με ρεμπέτικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ακόμα μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Νέστου | Παρουσίαστηκε το 7ο βιβλίο της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”

“Στου Ζαχαριάδη” είναι ο τίτλος του 7ου βιβλίου της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”, που εκδόθηκε από τον Δήμο Νέστου και την Αναπτυξιακή Α.Ε.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 21:00, στον χώρο του Μουσείου, από τον φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο.

Το θέμα του βιβλίου αφορά ένα βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., το οποίο περιλάμβανε καπναποθήκες, γραφεία και σπίτια, και δέσποζε στο κέντρο της πόλης από το 1924 έως το 1996, όταν και κατεδαφίστηκε, δίνοντας τη θέση του στη σημερινή πλατεία Παπανδρέου και στο πάρκινγκ. Το μοναδικό κτίριο από αυτά που παρέμεινε είναι η οικία Ζαχαριάδη, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός τριανταπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιούργησε ο συγγραφέας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για την αναπαράσταση του χώρου όπως αυτός λειτούργησε διαμέσου του χρόνου. Το βιβλίο προλόγισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χαϊτίδου Χριστίνα.

Στην εκδήλωση, πέραν του δημάρχου, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη, ο πατέρας Αδαμάντιος, ο διοικητής του Α.Τ. Χρυσούπολης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πνευματικού κόσμου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en