Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

«Μαύρες Γιορτές» για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ροδόπης οι οποίοι πέρασαν κυριολεκτικά «μαύρες γιορτές» αφού παρά τις αρχικές προβλέψεις η ευλογιά βρίσκεται σε έξαρση στη Ροδόπη όπου υπάρχουν ήδη έξι (6) εστίες ευλογιάς, με τα νέα κρούσματα να εντοπίζονται στα Παγούρια , γεγονός που οδήγησε στη θανάτωση 610 ζώων σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Κτηνοτρόφοι από την περιοχή Παγούρια που συνομίλησαν με το komotinipress εξέφρασαν τους φόβους τους για την τύχη άλλων 2000 ζώων ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και κτηνοτρόφοι από το χωριό Άγιοι Θεόδωροι.

Ήδη έχει ορισθεί η προβλέπομενη ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ με κέντρο την εστία και περιλαμβάνει τους οικισμούς Παγούρια και Νέο Σιδηροχώρι και μια ζώνη επιτήρησης, η οποία οριοθετείται από ακτίνα 10 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τα χωριά Γλυφάδα, Μέση, Πόρπη, Καλλίστη, Αίγειρος, Μεσσούνη, Παραδημή, Κρανοβούνιο Μικρό, Κρανοβούνιο Μεγάλο, Ίμερος, Ξυλαγανή, Μαυρομάτι, Αδριανή, Άγιοι Θεόδωροι, Μεγάλο Δουκάτο, Μικρό Δουκάτο, Κόσμιο, Καλαμόκαστρο, Ιτέα και Μεσοχώρι.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη παρουσιάσθηκε έξαρση της ευλογιάς και στο Νότιο Έβρο από τις 20/12/2013 και οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν τον άμεσο εγκλεισμό ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας η οποία ορίζεται από τους οικισμούς: Πέπλος , Ταύρη, Κήποι, Βρυσούλα, Πόρος, Πυλαία, Μελία, Δορίσκος, Μοναστηράκι, Αριστηνό, Άνθεια, Λουτρός, Αετοχώρι, Αγνάντια, Δέλτα Έβρου, Κάμπος Λουτρών

Στην παρούσα φάση μιλούμε για 57 καταγεγραμμένες εστίες ευλογιάς: 31 στον Έβρο, 8 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Ξάνθη, 8 στη Ροδόπη και 2 στη Λέσβο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του μηνός Νοεμβρίου -όπως ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ- σε 7.842 ανερχόταν ο αριθμός των προβάτων που έχουν θανατωθεί συνολικά σε εκτροφές της Θράκης, εξ αιτίας της προσβολής τους από την ευλογιά. Μέχρι την Παρασκευή 6/11/2013 είχαν θανατωθεί στο Βόρειο Έβρο 4170 αιγοπρόβατα, στο Νότιο Έβρο 296, στη Ξάνθη 2565 και στη Ροδόπη 378 ζώα όπως αναφέρεται και στην επίσημη έκθεση.

Σύμφωνα, όμως, με τα στοχεία που έδωσε στην ιστοσελίδα Agronews ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων της Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο αριθμός των θανατωθέντων ζώων φθάνει πια τα περίπου 17.000, με τον Έβρο να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με σχεδόν 10.000 θανατωθέντα αιγοπρόβατα.

Έντονη ανησυχία εκφράζεται πλέον από τους κτηνοτρόφους όσον αφορά στην επιβίωση των 250.000 αιγοπροβάτων που βρίσκονται σε καραντίνα και σιτίζονται μέσα στους στάβλους καθώς υπάρχει αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες συνθήκες. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι τα κυοφορούντα ζωντανά τους, αποβάλλουν πλέον γιατί δεν ταΐζονται κανονικά με αποτέλεσμα καθημερινά η ζημιά στους κτηνοτρόφους της Θράκης να μεγαλώνει.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς «μέσα στο χειμώνα, αν δεν δοθεί κάποια οικονομική βοήθεια, θα έρθει και ο ιός της πείνας για τα ζώα τους».

Αγανάκτηση και οργή υπάρχει και στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, αφού σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στην εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ» ο Μαργαρίτης Θεολόγου πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης, «μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από πλευράς πολιτείας για κτηνοτρόφους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται, ούτε δέσμευση υπάρχει για το ποσό των αποζημιώσεων.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη και ο φόβος επέκτασης στην Καβάλα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησης τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Ονειρούπολη Δράμας | Tο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό ανοίγει τις πύλες του για 20η χρονιά

Η Ονειρούπολη Δράμας, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες του για 20η χρονιά, από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024.

Η Ονειρούπολη Δράμας, σύμβολο μαγείας και χαράς, γιορτάζει τα γενέθλιά της, προσφέροντας στην πόλη της Δράμας και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή μια μοναδική εμπειρία Χριστουγεννιάτικης μαγείας. Η δημιουργία ενός αξέχαστου εορταστικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλώς γεγονός, αλλά ένα σημαντικό κεφάλαιο στο ψηφιδωτό της τοπικής κουλτούρας και κοινωνικής ζωής. 

Η εκδήλωση ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου 2023 και υπόσχεται να προσφέρει αξέχαστες στιγμές. Με ένα εορταστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δωρεάν δράσεις για όλη την οικογένεια, η Ονειρούπολη προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Στην Ονειρούπολη, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν πολλές και ποικίλες δράσεις, όπως:

Το Σπίτι του Αϊ Βασίλη: Η ευκαιρία για τα παιδιά να συναντήσουν τον Αϊ Βασίλη και να μοιραστούν τις ευχές τους. 

Ζωγραφική προσώπου – Ατελιέ Ξωτικών: Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να μεταμορφωθούν σε ξωτικά με χρωματιστά πρόσωπα και παιχνίδια ζωγραφικής.

Το Σαπουνοποιείο της Ονειρούπολης: Μια δραστηριότητα για τους μικρούς μας φίλους που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους μαγικό σαπούνι.

Το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης: Στείλτε τις ευχές σας στους αγαπημένους σας μέσα από το ταχυδρομείο της Ονειρούπολης.

Πολλά άλλα “σπιτάκια” περιμένουν τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των Σπιτιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, το Ραδιόφωνο της Ονειρούπολης, της Κυκλοφοριακής Αγωγής, του Συλλόγου Παραπληγικών, της Ενωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής φιλοξενίας, της Λέσχης Lions Δράμας, του Ερυθρού Σταυρού, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Σπηλαίου της Αλιστράτης, των Φίλων των Ζώων και των Κοινωνικών Δομών. Οι δράσεις αυτές θα έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αναπηρία, η προσφυγιά, η προστασία των ζώων και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών της Ονειρούπολης θα παρέχει πληροφορίες για την Ονειρούπολη αλλά και για τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα της πόλης. Σκοπός είναι να βοηθήσει τους επισκέπτες να σχεδιάσουν το ταξίδι τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη διαμονή τους στην Δράμα.

Η επίσημη έναρξη της γιορτής θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00 με τη συναρπαστική εμφάνιση της Ήβης Αδάμου. Η διοργάνωση θα συνεχιστεί καθημερινά με νέες και συναρπαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Οι ώρες λειτουργίας 

Η Ονειρούπολη ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου 2024.Το ωράριο λειτουργίας της είναι: 

Καθημερινές από τις 2 έως τις 23 Δεκεμβρίου 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00 

Όλα τα Σαββατοκύριακα και από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου 10:00 – 21:00

Η είσοδος είναι δωρέαν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της Ονειρούπολης στο Facebook ή επικοινωνήστε στο 2521401467.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων στην Ονειρούπολη Δράμας!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το ΚΚΕ Καβάλας για τον θάνατο 65χρονου στην Ελευθερούπολη

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

Ο θάνατος 65χρονου στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ο οποίος έχασε τη ζωή του περιμένοντας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Καβάλα, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης βρισκόταν σε άλλο περιστατικό σε χωριό του Δήμου Παγγαίου, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις αγωνίες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων που χθες και σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.  

Το ΚΚΕ επανειλημμένα με δημόσιες παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο έχει απαιτήσει την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων της περιοχής, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερα για τις διακομιδές των ασθενών και των επειγόντων περιστατικών έχουμε αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την απαράδεκτη  κατάσταση. Για το γεγονός ότι σε ολόκληρο το Δήμο Παγγαίου τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, αλλά και η κάλυψη των βαρδιών να γίνεται μόνο με ένα ασθενοφόρο!

Σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που καταθέσαμε στον υπουργό υγείας, το Νοέμβρη του 2021 υπογραμμίζαμε ότι «Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στην ΠΕ Καβάλας εξυπηρετεί ασθενείς του Δήμου Παγγαίου με πληθυσμό περίπου 32.000 που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται εξαιτίας της τουριστικής κίνησης … η περιοχή εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ στην Καβάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο Δήμος Παγγαίου εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα με ορεινές και πεδινές περιοχές. Η μεταφορά για κάποιο επείγον περιστατικό μπορεί να απαιτεί ακόμα και περισσότερο από 1 ώρα».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας! Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν το δρόμο για να μπει φρένο στον κατήφορο, για να μην καταρρεύσει συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού, να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα μπροστά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, για να απαιτήσουμε να αυξηθούν οι δαπάνες, για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας | Συμμετοχή Στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορων.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου
17ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023
Κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Κομοτηνής
Αφιερωμένο στη συνθήκη της Λωζάνης
* Θερμά συγχαρητήρια στον ΣΠΟΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης και στην Πρόεδρο Αθηνά Νακούση για την άψογη διοργάνωση του Φεστιβάλ.
* Συγχαρητήρια στους χορευτές της Περιφέρεια μας για την εξαιρετική τους εμφάνιση, τους μουσικούς μας, τους συντονιστές χοροδιδασκάλους και τους εθελοντές για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς αυτοί κρατούν άσβεστη την φλόγα της Παράδοσης!
* 100 χρόνια μετά την συνθήκη της Λωζάνης ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εκπλήρωση του ηθικού μας χρέους απέναντι στους Προγόνους μας!!
ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
“Σ.Π.Ο.Σ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ”

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: