Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

«Μαύρες Γιορτές» για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Ν. Ροδόπης οι οποίοι πέρασαν κυριολεκτικά «μαύρες γιορτές» αφού παρά τις αρχικές προβλέψεις η ευλογιά βρίσκεται σε έξαρση στη Ροδόπη όπου υπάρχουν ήδη έξι (6) εστίες ευλογιάς, με τα νέα κρούσματα να εντοπίζονται στα Παγούρια , γεγονός που οδήγησε στη θανάτωση 610 ζώων σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Κτηνοτρόφοι από την περιοχή Παγούρια που συνομίλησαν με το komotinipress εξέφρασαν τους φόβους τους για την τύχη άλλων 2000 ζώων ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και κτηνοτρόφοι από το χωριό Άγιοι Θεόδωροι.

Ήδη έχει ορισθεί η προβλέπομενη ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ με κέντρο την εστία και περιλαμβάνει τους οικισμούς Παγούρια και Νέο Σιδηροχώρι και μια ζώνη επιτήρησης, η οποία οριοθετείται από ακτίνα 10 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τα χωριά Γλυφάδα, Μέση, Πόρπη, Καλλίστη, Αίγειρος, Μεσσούνη, Παραδημή, Κρανοβούνιο Μικρό, Κρανοβούνιο Μεγάλο, Ίμερος, Ξυλαγανή, Μαυρομάτι, Αδριανή, Άγιοι Θεόδωροι, Μεγάλο Δουκάτο, Μικρό Δουκάτο, Κόσμιο, Καλαμόκαστρο, Ιτέα και Μεσοχώρι.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη παρουσιάσθηκε έξαρση της ευλογιάς και στο Νότιο Έβρο από τις 20/12/2013 και οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν τον άμεσο εγκλεισμό ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας η οποία ορίζεται από τους οικισμούς: Πέπλος , Ταύρη, Κήποι, Βρυσούλα, Πόρος, Πυλαία, Μελία, Δορίσκος, Μοναστηράκι, Αριστηνό, Άνθεια, Λουτρός, Αετοχώρι, Αγνάντια, Δέλτα Έβρου, Κάμπος Λουτρών

Στην παρούσα φάση μιλούμε για 57 καταγεγραμμένες εστίες ευλογιάς: 31 στον Έβρο, 8 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Ξάνθη, 8 στη Ροδόπη και 2 στη Λέσβο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του μηνός Νοεμβρίου -όπως ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ- σε 7.842 ανερχόταν ο αριθμός των προβάτων που έχουν θανατωθεί συνολικά σε εκτροφές της Θράκης, εξ αιτίας της προσβολής τους από την ευλογιά. Μέχρι την Παρασκευή 6/11/2013 είχαν θανατωθεί στο Βόρειο Έβρο 4170 αιγοπρόβατα, στο Νότιο Έβρο 296, στη Ξάνθη 2565 και στη Ροδόπη 378 ζώα όπως αναφέρεται και στην επίσημη έκθεση.

Σύμφωνα, όμως, με τα στοχεία που έδωσε στην ιστοσελίδα Agronews ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων της Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο αριθμός των θανατωθέντων ζώων φθάνει πια τα περίπου 17.000, με τον Έβρο να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με σχεδόν 10.000 θανατωθέντα αιγοπρόβατα.

Έντονη ανησυχία εκφράζεται πλέον από τους κτηνοτρόφους όσον αφορά στην επιβίωση των 250.000 αιγοπροβάτων που βρίσκονται σε καραντίνα και σιτίζονται μέσα στους στάβλους καθώς υπάρχει αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες συνθήκες. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι τα κυοφορούντα ζωντανά τους, αποβάλλουν πλέον γιατί δεν ταΐζονται κανονικά με αποτέλεσμα καθημερινά η ζημιά στους κτηνοτρόφους της Θράκης να μεγαλώνει.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς «μέσα στο χειμώνα, αν δεν δοθεί κάποια οικονομική βοήθεια, θα έρθει και ο ιός της πείνας για τα ζώα τους».

Αγανάκτηση και οργή υπάρχει και στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, αφού σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στην εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ» ο Μαργαρίτης Θεολόγου πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης, «μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από πλευράς πολιτείας για κτηνοτρόφους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται, ούτε δέσμευση υπάρχει για το ποσό των αποζημιώσεων.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη και ο φόβος επέκτασης στην Καβάλα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησης τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη φωτιά στη Νιγρίτα Σερρών -Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Νιγρίτα Σερρών.

Πλάνα και δηλώσεις από το infonews.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Προκλητικό δημοσίευμα κατά του Μητροπολίτη Άνθιμου, από μειονοτική εφημερίδα

Η εφημερίδα Millet που εκδίδεται στην Ξάνθη και αυτοαποκαλείται ως “εφημερίδα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης”, δημοσίευσε άρθρο που διαστρεβλώνει πλήρως τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η μειονοτική εφημερίδα υπονοεί οτι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν απειλή για τη μειονότητα της Θράκης. Μάλιστα, αναφερόμενη στη στάση της Ελλάδας απέναντι σε μειονοτικούς πληθυσμούς, κάνει λόγο και για “μακεδονική μεονότητα”.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο “Voyager of the Seas” στην Καβάλα – Πλάνα από drone

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en