Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Καταστροφικές πλημμύρες στα Τενάγη Φιλίππων και στο Δήμο Νέστου και Έντονη Χαλαζόπτωση στο Δήμο Παγγαίου».

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλειο και αφού τον ενημέρωσε για τη χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση στο Δήμο Παγγαίου και τις ολοκληρωτικές καταστροφές που προκάλεσε, κατέθεσε το παρακάτω αίτημα ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες του νομού μας.

Καβάλα 19 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΕΛΓΑ,

κ. Έξαρχο Βασίλειο

ΘΕΜΑ: «Καταστροφικές πλημμύρες στα Τενάγη Φιλίππων και στο Δήμο Νέστου και Έντονη Χαλαζόπτωση στο Δήμο Παγγαίου».

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και τις συνεχείς προσπάθειές σας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών θα ήθελα να σας ενημερώσω και να ζητήσω τη συνδρομή σας στο χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρισμένων εκτάσεων των Τεναγών Φιλίππων και του Δήμου Νέστου, που ειδικότερα τη φετινή χρονιά είναι εντονότατο και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία σποράς των χωραφιών(Τενάγη) και την καταστροφή καλλιεργειών με φασόλια, σπαράγγια  και καρποφόρα δένδρα(Δήμος Νέστου).

Επίσης λόγω της χθεσινής, 18/6/2014, έντονης χαλαζόπτωσης στο Δήμο Παγγαίου Καβάλας έχουν υποστεί ολικές καταστροφές καλλιέργειες καλαμποκιών, σιτηρών, αμπελιών, ελιών και ηλίανθων, με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των αγροτών μας.

Θεωρώντας άκρως αποτελεσματική και πολύτιμη τη συμβολή σας, σας παρακαλώ να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου για  επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος των πλημμυρών καθώς και για την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι, σε απόγνωση, πληγέντες αγρότες του νομού μας.

Ο κ. Έξαρχος επικοινώνησε άμεσα με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Καβάλας για να ενημερωθεί για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου ώστε να επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου

Δημοσιεύτηκε

στις

H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (Energean Oil & Gas) με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας χθες το βράδυ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, διότι “το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο” και ανέλυσε τα οφέλη της δραστηριότητας.

Όπως είπε, “από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία είναι 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) 340 εκατ. ευρώ”. Τόνισε, δε, ότι δεν υπήρξε “καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Κόλπου της Καβάλας και κανένα ατύχημα”, επισημαίνοντας ότι τα ίδια κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου στη Βουλή αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η δραστηριότητα στον Πρίνο πρέπει να συνεχιστεί επειδή είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία. “Επιβεβαιώνεται από την περίπτωση του Πρίνου ότι δεν υπήρξε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε περιοχές Natura. Μερικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου ακυρώνονται αυτή τη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά.

“Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών συζητούν με τη μισθώτρια εταιρεία όλες τις παραμέτρους, ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Έψιλον”. Η όποια λύση δοθεί θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί (καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους όρους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Καταληκτικά τόνισε ότι έχουν αναληφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περιοχή, αναφέροντας την επανεκκίνηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας (για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους και θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού), καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Καβάλας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΑΓΓΑΙΟ

Νέα ημερομηνία για το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο πλαίσιο των δυσμενών συνθηκών και της ανησυχίας που επικρατεί, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και αφουγκραζόμενοι τον εύλογο προβληματισμό πολλών ενδιαφερομένων ερευνητών και ερευνητριών που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν την εργασία τους, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν ακόμη τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην έρευνα σε υλικό βιβλιοθηκών και αρχείων, αποφασίστηκε η ΜΕΤΑΦΟΡΑ της ημερομηνίας διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, που επρόκειτο να
πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου 2020 στην Ελευθερούπολη Παγγαίου, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Δεδομένων των συνθηκών, δίνεται και νέα ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των περιλήψεων για το 3 ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην έρευνά τους, κάτι που δεν είναι δυνατό λόγω των περιορισμών που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται πως δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με την αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική έρευνα σε όλες τις μορφές τους, να παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, ούτε έχουν ανακοινωθεί από το βήμα άλλου συνεδρίου ή εκδήλωσης.

Οι εργασίες θα πρέπει να αφορούν την ευρύτερη περιοχή ολόκληρου του Παγγαίου όρους, αλλά και του Συμβόλου όρους.
Για κάθε νέα πληροφορία ή εξέλιξη θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Επίκαιρη Ερώτηση για τα Πετρέλαια Καβάλας απο τη Τανια Ελευθεριάδου (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Απάντησε χωρίς να…απαντήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με την επένδυση εξορυκτικής διαδικασίας στον Πρίνο. Όπως είναι γνωστό, τα δεκάδες δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, καθώς και η δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της εξορυκτικής δραστηριότητας, αναστάτωσαν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τα Πετρέλαια, και φυσικά την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής. 

Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς από τον κ. Θωμά να απαντήσει συγκεκριμένα για το αν και κατά πόσο ευσταθούν οι φόβοι των εμπλεκόμενων στην παραγωγική διαδικασία, αν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε ποιο σημείο βρίσκεται η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Αντί ξεκάθαρων απαντήσεων, η κ. Ελευθεριάδου εισέπραξε μία σειρά αοριστιών, με τον υφυπουργό να αποφεύγει να δεσμευτεί για το αύριο της επένδυσης και την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Περιορίστηκε μόνο στο να συγχαίρει την Κυβέρνηση για το (αντί)Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και για το επικείμενο ξεπούλημα του λιμανιού της Καβάλας!

Ο κ. Θωμάς είτε αγνοεί το ζήτημα των Πετρελαίων και των συνεπακόλουθων συνεπειών της αναστολής λειτουργίας, είτε δεν θέλει να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και στην εταιρεία, διότι γνωρίζει ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι επώδυνες για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους. Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να τοποθετηθεί στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου έχει στη διάθεση του. 

Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής Καβάλας θα επιμείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τη μεριά του Υπουργείου και δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κρατική στήριξη, λόγω της πανδημικής κρίσης και με αυστηρά κριτήρια για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, κρίνεται αναγκαία. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχονται περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την προοπτική της αύξησης της επιβατικής κίνησης, αυξήθηκαν τα δρομολόγια των φερι μπότ στη γραμμή της Κεραμωτής, δύο περισσότερα απο χθες.

Η επόμενη αύξηση των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί απο την πρώτη Ιουνίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ