Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

«Καμπάνα» δέκα μηνών από το Εφετείο Θράκης στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ για το… ρέμα της Χρύσας

-Εκδικάστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Τριμελές Εφετείο Θράκης η πολύκροτη υπόθεση 
-«Ήταν λάθος μου το ότι δεν έβγαλα άδειες, αλλά δεν ήξερα ότι απαιτούνταν» ανέφερε ο κ. Τσέπελης
-Ωφέλιμες για την κύτη του ποταμού χαρακτήρισε τις «παρεμβάσεις» ο πρώην Δασάρχης 
-Δέκα μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. «Δεν υπήρξε δόλος» ανέφερε η Εισαγγελέας 
Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε την Τετάρτη το Τριμελές Εφετείο Θράκης στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και δημοτικό σύμβουλο κ. Μανώλη Τσέπελη για τη γνωστή υπόθεση με το ρέμα της Χρύσας.
Ο κ. Τσέπελης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως και άσκησε έφεση η οποία και εκδικάστηκε το πρωί της Τρίτης, μετά από μια αναβολή. Συνκατηγορούμενοι με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ βρέθηκαν και δυο εργάτες, ένας ιδιοκτήτης εκσκαπτικού μηχανήματος και ο χειριστής αυτού, τους οποίους είχε προσλάβει ο ίδιος για τις επίμαχες εργασίες στο ρέμα της Χρύσας.
Ανάμεσα στις κατηγορίες που βάρυναν τον κ. Τσέπελη αυτό των αυθαίρετων εκσκαφών αλλά και αυτό της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας έκτασης. Τα αδικήματα τελέστηκαν στις 28 Ιανουαρίου 2007, όταν εκσκαπτικό μηχάνημα προχώρησε σε παράνομες εργασίες στην περιοχή του ρέματος στη Χρύσα της Ξάνθης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης! 
Αρχικά εξετάστηκαν οι μάρτυρες, ο πρώτος εκ των οποίων υπάλληλος Πολεοδομίας που ανέφερε πως κλήθηκε η Υπηρεσία του να πραγματοποιήσει αυτοψία και διαπιστώθηκαν εκσκαφές και επιχωματώσεις, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι εργασίες αυτές οπτικά φαίνονταν να είχαν πραγματοποιηθεί εκτός του ρέματος. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως απαιτείται πολεοδομική άδεια για τέτοιου είδους ενέργειες, και βάσει αυτού συντάχθηκε η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας.
Ανάμεσα στους μάρτυρες που εξετάστηκαν και ένας δασοφύλακας ο οποίος ανέφερε πως η περιοχή στην οποία είχαν γίνει οι εργασίες έχει χαρακτηριστεί ως δασική λέγοντας χαρακτηριστικά πως «απαγορεύεται να γίνουν ενέργειες σε δασικές εκτάσεις εάν πρώτα δεν ληφθεί άδεια από το Δασαρχείο».
Στη συνέχεια κατέθεσε ο τότε αναπληρωτής Δασάρχης κ. Αναστάσιος Σταμπολίδης ο οποίος εξήγησε πως με πράξη χαρακτηρισμού η επίμαχη έκταση έχει χαρακτηριστεί αμετάκλητα ως δημόσια δασική. «Σε αυτές τις εκτάσεις η κάθε επέμβαση χωρίς άδεια είναι παράνομη» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως δεν είχε κατατεθεί τέτοιο αίτημα στην Υπηρεσία από τον κ. Τσέπελη. Αντίθετα, παραδέχθηκε πως την επομένη (σ.σ. Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007) των εργασιών ο κ. Τσέπελης παρουσιάστηκε στην Υπηρεσία για να εκδώσει άδεια ζητώντας μάλιστα αυτή να πρωτοκολληθεί με παλαιότερη ημερομηνία (σ.σ. Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007). «Δεν έγινε δεκτό αυτό το αίτημα φυσικά» πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση της Εισαγγελέας, για να συμπληρώσει πως «κάναμε αυτοψία παρουσία του Εισαγγελέα και διαπιστώθηκαν παράνομες εργασίες».
Όπως μάλιστα εξήγησε λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο υπήρχε ένας δρόμος, τον οποίο χαρακτήρισε στενό, και έγιναν εργασίες διαπλατυνσης ενώ τα μπάζα εναποτέθηκαν σε δημόσια δασική έκταση. Ωστόσο ο κ. Σταμπολίδης χαρακτήρισε ωφέλιμες τις επεμβάσεις στις οποίες προχώρησε ο κ. Τσέπελης, λέγοντας πως αν και ήταν παράνομες προστάτεψαν εν τέλει την κύτη του ρέματος.
Ακολούθως κατέθεσαν δύο υπάλληλοι της Νομαρχίας Ξάνθης που πραγματοποίησαν και αυτοί αντίστοιχο έλεγχο για τις εργασίες αλλά και ο δημοσιογράφος και εκδότης του Ακρίτα Βαγγέλης Βασιλειάδης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και πως αυτή ήρθε στο φως, ενώ τόνισε πως είχε μαγνητοσκοπήσει μέρος των εργασιών το οποίο είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Ψάχνουν ακόμη την αρμόδια Αρχή
Κατά την ακροαματική διαδικασία και από την εξέταση και τις καταθέσεις των Υπηρεσιακών παραγόντων προέκυψε χάσμα αναφορικά με το ποια ήταν η αρμόδια Αρχή για να εκδώσει άδειες για τις σχετικές εργασίες.
Ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που κατέθεσε ανέφερε πως η Υπηρεσία του ήταν αρμόδια για μια τέτοια άδεια, κάτι που αμφισβήτησε τόσο η πλευρά του κ. Τσέπελη όσο και ο ίδιος ο Δασάρχης, ενώ προσκομίστηκε έγγραφο στο οποίο αναφερόταν πως αρμόδια Αρχή για την έκδοση αδειών ήταν τελικά η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
«Έκανα λάθος»
Συγνώμη ζήτησε κατά την απολογία του κ. Μανώλης Τσέπελης αποδεχόμενος, κατά δήλωσή του, πως ήταν λάθος του το ότι δεν εξέδωσε άδειες, κάτι που το απέδωσε στο ότι δεν γνώριζε πως χρειάζονταν σχετική αδειδότηση για τις εργασίες.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως όταν ο κ. Τσέπελης πλησίαζε προς την έδρα ο πρόεδρος του Τριμελούς του είπε «τι θα μας πείτε τώρα; Ότι ο χείμαρρος είναι δικός σας;».
Από τη μεριά του ο κ. Τσέπελης ανέφερε κατά την απολογία του πως κληρονόμησε μια έκταση από τον πατέρα του στην επίμαχη περιοχή, μέσα στην οποία υπήρχαν εγκαταστάσεις χοιροστασίου και δένδρα. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως με τις ενέργειες του επιχείρησε να ανοίξει τον δρόμο για να μπορούν μεγάλα οχήματα να πλησιάζουν την ιδιοκτησία του, όπως την χαρακτήρισε, και να αδειάζουν εκεί ξύλα τα οποία χρησιμοποιεί για τον ξυλόφουρνο που διατηρεί στην Χρύσα.
«Ήταν λάθος μου το ότι δεν έβγαλα άδεια. Επειδή όμως ο δρόμος προϋπήρχε δεν θεώρησα ότι χρειάζεται άδεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως τα μπάζα από τη διάνοιξη του δρόμου εναποτέθηκαν σε παρακείμενο σκουπιδότοπο για τον καλλωπισμό της περιοχής. «Εγώ δεν τη διεκδικώ αυτή την έκταση, δεν είναι δική μου» τόνισε για το συγκεκριμένο τμήμα γης το οποίο πρακτικά μπαζώθηκε. «Είναι δυνατόν εσείς ως Αντιδήμαρχος τότε να μην ξέρετε πως δεν μπορούμε να κάνουμε διαπλάσεις χωρίς άδεια» διερωτήθηκε η Εισαγγελέας της έδρας απευθυνόμενη προς τον κ. Τσέπελη.
Όπως έγινε γνωστό ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο η φερόμενη ως ιδιοκτησία του κ. Τσέπελη όσο και η παρακείμενη σε αυτή έκταση, στην οποία κατέληξαν τα μπάζα, έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
Οι δυο συνακτηγορούμενοι του κ. Τσέπελη υπέπεσαν σε μικρές αντιφάσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σταμάτησαν οι εργασίες, αλλά και που βρίσκονταν οι ίδιοι και τα μηχανήματα όταν κατέφτασε η Αστυνομία στον χώρο.
Φυλάκιση 10 μηνών…. 
Μετά και τις απολογίες των κατηγορουμένων η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να εξετάσει κάποια στοιχεία και επιφυλάχθηκε για την απόφασή της μετά το διάλλειμα. Λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι οι Δικαστές επέστρεψαν στην αίθουσα με την Εισαγγελέα να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο κατηγορούμενος ομολογεί πως διεκδικεί μια έκταση την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας σε καμία έκταση αφού αυτή είναι δημόσια δασική, έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από το 2003. Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας θα κρίνουν την οποία διεκδίκηση του κατηγορουμένου».
Στη συνέχεια τόνισε πως σύμφωνα με τον κατηγορητήριο οι αυθαίρετες εργασίες έλαβαν χώρα σε παρακείμενη έκταση και όχι σε αυτή που διεκδικεί ο κ. Τσέπελης, με στόχο να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση βαρέων οχημάτων. «Από την ακροαματική διαδικασία δεν ξεκαθαρίστηκε το ποια είναι η αρμόδια Αρχή για να εκδώσει τις άδειες» πρόσθεσε η ίδια κάνοντας λόγο για ένα νεφελώδες νομικό καθεστώς το οποίο οδηγεί στην έλλειψη δόλου από πλευράς των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου πρότεινε την αθώωσή τους για το αδίκημα των αυθαίρετων εκσκαφών και της συνέργειας σε αυτές.
Ακολούθως και αναφερόμενη στη κατηγορία της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας γης, τόνισε πως η φερόμενη ως ιδιοκτησία του κ. Τσέπελη ανήκει στο Δημόσιο ωστόσο ο ίδιος την έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, ως εκ τούτου το αδίκημα έχει παραγραφεί με την ίδια να προτείνει την αθώωση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ και για αυτή την κατηγορία.
Την ενοχή του κ. Τσέπελη μόνο για το αδίκημα της παράνομης εκχέρσωσης δημόσιας γης κατ’ εξακολούθηση πρότεινε η Εισαγγελέας, λέγοντας πως «λόγω της ιδιότητάς του γνώριζε ή όφειλε να γνώριζε ποιες εκτάσεις είναι δασικές.
Από την πλευρά του κ. Τσέπελη αμφισβητήθηκε το ότι η επίμαχη έκταση είναι δασική και μάλιστα προσκομίστηκαν έγγραφα στα οποία γίνεται μνεία σε αυτό.
Η έδρα έκρινε αθώο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ για το αδίκημα των αυθαίρετων εκσκαφών και ένοχο για τα άλλα δύο αδικήματα. Στον κ. Τσέπελη επεβλήθη ποινή 10 μηνών κατά συγχώνευση με τριετή αναστολή ενώ του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου.
thrakitoday.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απίστευτες εικόνες στο τζαμί της Σμίνθης – Κλήθηκε η Αστυνομία

Η παρέμβαση της Αστυνομίας απαιτήθηκε την Παρασκευή (12/04) στο τζαμί της Σμίνθης, κατά τη διάρκεια επιλογής του νέου Ιμάμη της περιοχής.

Ο μέχρι πρότινος Ιμάμης Σμίνθης, Αχμετσίκ Μεχμέτ, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σκορπώντας τη θλίψη στην ορεινή – και όχι μόνο – ζώνη της Ξάνθης. Ακολούθως, δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Ιμάμη, με τα αίματα ωστόσο να ανάβουν όταν επιχειρήθηκε η παρέμβαση των γνωστών παρακρατικών δομών που συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητοι στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται άλλωστε (σε περίπτωση που κάποιοι το λησμονούν) ότι στην Ξάνθη – όπως και στη γειτονική Ροδόπη – υπάρχουν νόμιμοι Μουφτήδες, με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται σχετικά.

Πολίτες της Σμίνθης, που βρίσκονται μακριά από παρασκηνιακές διεργασίες και τέτοιου είδους λογικές, έσπευσαν να στηλιτεύσουν φυσικά το γεγονός και τα όσα πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στον ορεινό οικισμό της Ξάνθης, τονίζοντας πως το Τζαμί είναι χώρος πίστεως και λατρείας και τέτοιου είδους εικόνες δεν τιμούν κανέναν, ούτε είναι αποδεκτές.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η έκθεση “Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη” στο Μετρό του Συντάγματος

Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, Υπουργών της Κυβέρνησης, βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 2ης έκθεσης “Μοναδικές Γεύσεις απο την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου στο σταθμό του Μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα.

Μήνυμα μέσω βίντεο απηύθυνε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία και μέριμνα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Π.Ε.Σ.Υ ΑΜΘ) και τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στόχος της Έκθεσης είναι να φέρει τα προϊόντα που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στην καρδιά της Αθήνας, συστήνοντας τα στο ευρύ κοινό, αλλά και αντίστροφα στοχεύει στο να δώσει μία ευκαιρία στους παραγωγούς της Περιφέρειας μας να απευθυνθούν σε μία μεγάλη αγορά.

 

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Συνελήφθη η γυναίκα που χτύπησε ηλικιωμένη για της αρπάξει την τσάντα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της

Στη σύλληψη μίας γυναίκας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για την αρπαγή τσάντας από 75χρονη, με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Συγκεκριμένα, η δράστις, αφού χτύπησε την 75χρονη άρπαξε την τσάντα της, ρίχνοντάς την στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Η δράστις αναζητήθηκε και εντοπίστηκε την ίδια ημέρα από αστυνομικούς, σε περιοχή της Ξάνθης.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Εξιχνιάσθηκε, έπειτα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, υπόθεση ληστείας με αρπαγή τσάντας σε βάρος ηλικιωμένης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Για την υπόθεση συνελήφθημία ημεδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και ληστεία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες (10-4-2024) το πρωί στην Ξάνθη, η δράστιδα με άσκηση σωματικής βίας, άρπαξε την τσάντα πεζής ηλικιωμένης, ρίχνοντάς την στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Στο πλαίσιο άμεσης και επιστάμενης διερεύνησης της υπόθεσης, η δράστιδα αναζητήθηκε και εντοπίστηκε την ίδια ημέρα από αστυνομικούς, σε περιοχή της Ξάνθης.

Επιπλέον βρέθηκε και κατασχέθηκε η αφαιρεθείσα τσάντα.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθείστον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης».

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en