Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Ερώτηση για τη Χαλαζική Προστασία του Ν. Καβάλας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, θεωρώντας ότι μετά και την πρόσφατη καταστροφική χαλαζόπτωση στις εκτάσεις του Δήμου Παγγαίου είναι άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη η υπαγωγή του Νομού Καβάλας στις υπό προστασία περιοχές του Εθνικού Προγράμματος  Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ) με Εναέρια Μέσα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών, επανακατέθεσε  την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ                                                 

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη

ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή του Νομού Καβάλας στις υπό προστασία περιοχές του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ) με εναέρια μέσα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών»

Ένας από τους σημαντικότερους και πιο επικίνδυνους εχθρούς των αγροτικών καλλιεργειών είναι το χαλάζι. Οι ζημιές που προκαλεί πάντα είναι μεγάλες. Προς αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ο ΕΛ.Γ.Α προτίθεται να εφαρμόσει για τα έτη 2014-2018 το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ) με Εναέρια Μέσα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών στη Μακεδονία, σε τμήματα των Νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και στην Κεντρική Ελλάδα (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Φθιώτιδας σε συνολική έκταση περίπου πέντε χιλιάδων διακοσίων (5.200) τετραγωνικών χιλιομέτρων, προκηρύσσοντας ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται από την περιοριστική αναφορά των ανωτέρω Νομών, ο Νομός Καβάλας δε συμπεριλαμβάνεται στις υπό προστασία περιοχές, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες δεδομένου ότι η περιοχή κρίνεται ως χαλαζόπληκτη τόσο από την ένταση – συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου όσο και κυρίως από το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, τη δεκαετία από το 2000-2010 το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στο Νομό Καβάλας ανέρχεται στο ύψος των 16.299.856 Ευρώ, ενώ αντίστοιχα, το συνολικό ποσό ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών του Νομού Καβάλας μόνο για τη διετία 2011-2012 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 7.392.819,18 Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο προαναφερθέν ιλιγγιώδες ποσό που καταβλήθηκε σε αποζημιώσεις δε συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό αποζημίωσης που δεν έχει ακόμη καταβληθεί στους Καβαλιώτες παραγωγούς, λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά του Δήμου Νέστου τον Αύγουστο του 2013, σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, τόσο στην αναμενόμενη παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, η διαδικασία καταγραφής, εκτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων εξελίσσεται με μεγάλη βραδύτητα και με όσα ισχύουν σήμερα (Κανονισμός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ), δεν πρόκειται οι καλλιεργητές της περιοχής να αποζημιωθούν για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και αυτό είναι άδικο.

ΟΝομός Καβάλας, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, κατατάσσεται σε σύνολο 50 Νομών, στην έκτη θέση όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς λόγω καταστροφών από χαλάζι, όπως αποδεικνύεται και από τον συνημμένο στην παρούσα ερώτηση μου πίνακα. Αντίθετα, άλλες περιοχές που στην κατάταξη του εν λόγω πίνακα βρίσκονται σε θέσεις άνω της τριακοστής, με σαφώς πολύ μικρότερα αθροίσματα αποζημιώσεων, υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας.

       Ως λύση προτείνετε η ένταξη του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διαχειριστική αρχή) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων μας απασχολεί ιδιαίτερα να ενταχθεί ο νομός Καβάλας, ο οποίος πλήττεται από το καταστροφικό χαλάζι συνεχώς.

Ερωτάται επομένως ο κ.Υπουργός:

  1. Βάσει των ανωτέρω αναλυτικά αναφερομένων δεδομένων, για ποιο λόγο επί τόσα χρόνια δεν υπάγεται και ο Νόμος Καβάλας στο πεδίο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας;
  2.  Δεδομένου ότι ο Νομός Καβάλας διαθέτει κρατικό αερολιμένα, απολύτως κατάλληλο για χρήση από τα αεροπλάνα του εκάστοτε αναδόχου καθώς και τέσσερις νέους μετεωρολογικούς σταθμούς στη Μουσθένη, τα Δωμάτια, το Κοκκινοχώρι και τη Μεσορόπη Νομού Καβάλας, που μπορούν να συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος  καθώς και το γεγονός ότι το μετεωρολογικό ραντάρ του Φιλύρου καλύπτει την περιοχή της Καβάλας, δεν είναι απολύτως εύλογο, να συμπεριληφθεί και ο Νομός Καβάλας στις υπό προστασία περιοχές, τουλάχιστον για τις μη αξιοποιήσιμες ώρες, εφόσον ουδεμία οικονομική επιβάρυνση θα υπάρξει.

 

(Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΕΛΓΑ 273/2014 (Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα),  Παράρτημα Γ, Κεφάλαιο Α, Άρθρο 1, παραχωρείται το δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση («Ο ΕΛ.Γ.Α διατηρεί το δικαίωμα χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, να προσθέτει επιπλέον περιοχές προστασίας με τροποποίηση ή μη των περιοχών που απεικονίζονται στις Προσθήκες Ι και ΙΙ, σε γειτονικές περιοχές εντός της εμβέλειας των πλέον αξιόπιστων μετρήσεων των μετεωρολογικών ραντάρ, όπως αυτά θα έχουν εγκατασταθεί με βάση τις περιοχές προστασίας….»).)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι τα εισοδήματα της περιόδου για το 9μηνο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2019 σημείωσαν αύξηση 14% υπερβαίνοντας 16 δυς ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης ώστε να ενημερώσει τους πολίτες ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου οι δημότες Καβάλας πρέπει να δηλώσουν στην αρμόδια υπηρεσία τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών τους. Ο δήμαρχος έδωσε και απαντήσεις σχετικά με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρωί της Τετάρτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της παρουσία του Δημάρχου Θεόδωρου Μουριάδη και άλλων φορέων της πόλης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Διαφωνία και αποχώρηση Παναγιωτίδη από την διοίκηση Δέμπα του Επιμελητηρίου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Χθες το βράδυ στις 7.30 υπήρξε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Καβάλας της παράταξης του Μάρκου Δέμπα με σκοπό και στόχο να διερευνηθούν οι προθέσεις του Α΄Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη μετά την τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε, όπου ισχυρίστηκε ότι υπήρχε “μυστική συμφωνία” μεταξύ του Δέμπα και του ιδίου, για την αλλαγή της Προεδρίας του Επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. 

Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο ανδρών με τον κ. Δέμπα να είναι κατηγορηματικός ότι ποτέ δεν υπήρξε συμφωνία παρά μόνο κάποιες συζητήσεις, έστω και προχωρημένες οι οποίες όμως ποτέ δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και αποφάσεις.

Επίσης όπως προέκυψε κανένα μέλος της Διοικητικής Επιτροπής δεν γνώριζαν την “επίμαχη” υποτιθέμενη συμφωνία όπως παραδέχθηκαν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δέμπας και Παναγιωτίδης. 

Από την πλευρά των μελών της Διοικητικής Επιτροπής υπήρξαν τοποθετήσεις όπου χαρακτήρισαν την “μυστική συμφωνία”, ακόμα και αν υπήρχε “παράνομη” και άνευ ουσίας, εφόσον δεν ήταν ενήμερα τα μέλη της παράταξης και οι υποψήφιοι επισήμως όπως θα έπρεπε να είχε γίνει για λόγους τυπικούς αλλά και δεοντολογίας. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι δύο φορές δόθηκε η ευκαιρία και στους δυο εμπλεκόμενους να “αποκαλύψουν” την υποτιθέμενη μυστική συμφωνία, αλλά  την αρνήθηκαν. Μία κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του συνδυασμού, αλλά και όταν το θέμα τέθηκε ευθέως από όλα τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής σε συνεδρίαση όπου και πάλι δεν επιβεβαιώθηκε με την Μάρκο Δέμπα να την αρνείται κατηγορηματικά και τις δύο φορές. 

Ο κ. Παναγιωτίδης μετά την εξέλιξη αυτή διαχώρισε την θέση του από την ομάδα Δέμπα και δήλωσε στους παρεβρισκόμενους ότι θα συνεχίσει μόνος του, παραιτούμενος ουσιαστικά από την Αντιπροεδρία αλλά και την συμμετοχή στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκε.

Επίσης ανέφερε στους παρεβρισκόμενους ότι στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας θα διεκδικήσει την προεδρία με δική του παράταξη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ