Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Χαμηλά στην ατζέντα, αλλά συζητήθηκε το μεταναστευτικό

Χαμηλά στην ατζέντα, αλλά συζητήθηκε το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα το σενάριο δημιουργίας ανοιχτού τύπου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο «Σπυρίδωνος Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Το παραπάνω πληροφορούμαστε πως θίχτηκε από τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, στην κλειστή σύσκεψη με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, έγινε η σύσκεψη παρόντων των βουλευτών Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Αιχάν Καρά Γιουσούφ, του δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών Γιάννη Σταυρίδη, του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ, του αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρη Πολιτειάδη, της εκτελεστικής γραμματέα Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζωής Κοσμίδου, του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτη Σακελλίωνα, του αν. γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ.

Η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κα Νοτοπούλου το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιεί συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς.  Σε σχετικό ερώτημα του “Χ” αν τίθεται στην ατζέντα της συζήτησης με τους αυτοδιοικητικούς το μεταναστευτικό – προσφυγικό και ο όποιος, γνωστός ή άγνωστος, σχεδιασμός περί φιλοξενίας τους σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα πλην των ήδη γνωστών, η κα Νοτοπούλου αρκέστηκε να δηλώσει τα παρακάτω “η προσφυγική κρίση δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή σας ή στην κεντρική Μακεδονία, υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο. Η αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της Θράκης, της βόρειας Ελλάδας γενικά αλλά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που τους υποδέχτηκαν νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση με ανθρωπιστικό αίσθημα πάντα”.

Για τα επιμέρους του σχεδιασμού που φυσικά υπάρχει, αρκέστηκε να μας παραπέμψει στον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες της σύσκεψης ο κος Μέτιος  έθιξε το θέμα του στρατοπέδου στη Σταυρούπολη Ξάνθης. 

Κάθετος άξονας Νυμφαίας, φυσικό αέριο, υποστελέχωση Δήμου
Ενδιαφέρον είχε η ατζέντα με την οποία συμμετείχε στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης. Έθεσε ως πρώτο θέμα τη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, τις αλλαγές που έφερε αυτός στην περιοχή, την υποστελέχωσή του, την πολύωρη αναμονή και την απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων. Καθώς ο κάθετος άξονας είναι μέσα στα όρια του Δήμου, ο κος Πολιτειάδης ανέδειξε πως οικονομικά και τουριστικά λειτουργεί σήμερα ο δρόμος και ο σταθμός και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να προσδώσει προστιθέμενη αξία και όχι να λειτουργεί εις βάρος της τοπικής οικονομίας με τη φυγή καταναλωτών προς φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες της γείτονος. Επίσης ο κος Πολιτειάδης ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την σύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ανάμεσά τους η Κομοτηνή, με το δίκτυο φυσικού αερίου. Τέλος ανέδειξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα σε επιστημονικό προσωπικό. 

Υφυπουργός: Έμπρακτη η στήριξη της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της περιοχής και αλλά και κρίσιμα ζητήματα υποδομών. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε το επόμενο διάστημα αποτελεσματικότερες συνέργειες προκειμένου να απορροφηθούν όλοι οι πόροι που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δίνει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στα επενδυτικά προγράμματα  «ΦιλόΔημος» & «ΦιλόΔημος ΙΙ» που στόχο έχουν τη χρηματοδοτική ενίσχυση έργων, προμηθειών, υπηρεσιών, μελετών και δράσεων που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινή ζωή των δημοτών και αναβαθμίζουν τις λειτουργικές δυνατότητες των δήμων. Οι δήμοι Ροδόπης συμπλήρωσε η υφυπουργός έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως σε ότι αφορά στην επισκευή σχολείων και αύλειων χώρων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αγροτικής οδοποιίας χαρακτηρίζοντάς τα ανάσα ζωής για τους Δήμους και καταλύτη για τη μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών της Θράκης. 

Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ενημέρωσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος που υλοποιεί το ΥΜΑΘ. 

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΜΑΘ ενέκρινε  στο νομό Ροδόπης, με τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 τρία επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου κόστους 37.540.067 ευρώ.

Περιέγραψε ακόμη, μια εξαιρετικά αισιόδοξη -όπως τη χαρακτήρισε- περίοδο που ανοίγεται για την επόμενη πενταετία με κοινωνικές δομές όπως το νοσοκομείο Κομοτηνής, με υποδομές καθώς και τη σύνδεση των οικιακών δικτύων με φυσικό αέριο εντός του 2019. 

Η υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Οργάνης όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές και αναφέρθηκε στην υλοποίηση του οράματος της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση. Απαντώντας ακόμη σε αίτημα στήριξης των τριών μειονοτικών σχολείων της Οργάνης – Ασωμάτων – Άνω Δροσίνης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ανακοίνωσε στους μαθητές πως “με την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Παιδείας βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κατ’ εξαίρεσης χρηματοδότησης της μαθητικής εκδρομής”. 

Η κα. Νοτοπούλου, εξήρε επιπλέον, το πλούσιο έργο που επιτελεί στην περιοχή το Δ’ Σώμα Στρατού που πέραν των υψηλών αμυντικών ικανοτήτων προσφέρει αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο στη Θράκη και αποτελεί κρίκο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ.Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά.

Μιλώντας στη διάρκεια ειδικού πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5 ου Power & Gad Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

-Η εταιρεία ξεκίνησε την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του έτους.

-Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την 1 η φάση του έργου.

-Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της Προμελέτης Τεχνικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Δρ. Σάρδη, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στην χώρα μας και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.).

Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό της για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εκδηλώνονται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, η Δρ. Σάρδη επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η πρακτική χωρών – μέλων της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.α. οι οποίες έχουν εκπονήσει προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεκάδων δισεκ. ευρώ για την ανάπτυξη σχεδίων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στην 6 η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs). Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1 η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2 η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Παράλληλα, θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας, αισθητός στην Αττική | Τι λέει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης

Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε ανοιχτά της Ηλίας, ανατολικά των Στροφάδων. Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπάρχουν δύο αναφορές σε σεισμούς ίδιου μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην περιοχή με διαφορά ενός λεπτού.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 09:10 σήμερα το πρωί στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Μεσσηνία σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πολύ σχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:12 ώρα Ελλάδος. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα με την αρχική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος, ανατολικά των Στροφάδων.

Σύμφωνα και με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

 

«Βασικά, είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σειισμολόγος Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του, σημείωσε ακόμη.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με ψήφους 159 κατά έναντι 141 υπέρ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφάνισε αρραγές μέτωπο καθώς 159 βουλευτές καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς. Στον αντίποδα, θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν συνολικά 141 βουλευτές, που αποτελούν και το σύνολο της δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές (Χουρδάκη, Παπαϊωάννου και Φλώκος). Υπενθυμίζεται, πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο 6 μηνών.

Οι παραιτήσεις υπουργών σε πρώτο πλάνο
Ουσιαστικά, όμως, η πρόταση δυσπιστίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού ουσιαστικά, οι δύο παραιτήσεις υπουργών ήταν που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση με αφορμή συνάντησή τους με επιχειρηματία το βράδυ της Κυριακής με την αντιπολίτευση να έχει βάλει ψηλά το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση των Τεμπών.

Έτσι, η «ρωγμή» στην κυβέρνηση για το «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στα Τέμπη» δεν ήταν η μόνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κλήθηκε να απαντήσει και για τις δύο παραιτήσεις των υπουργών του Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσαν παρελθόν.

Με μία ανακοίνωση που έπεσε σαν «βόμβα» και λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en