Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές κατά μήκος του αγωγού TAP

Σημαντικά είναι τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι περίπου 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές κλπ) καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει τμήματα αρχαίων οικισμών, νεκροταφεία, μνημεία, τείχη και εκκλησίες.

Στο πλαίσιο των εργασιών έχουν γίνει περίπου 300 σωστικές έρευνες μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις περιφέρειες απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός.

Από την προϊστορική μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πλήθος κινητών αντικειμένων, δηλαδή είδη κεραμεικής, κοσμήματα, νομίσματα, που χρονολογούνται στην προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Παράλληλα, έχουν εντοπίσει νεκροταφεία, μεμονωμένους τάφους, εκ των οποίων κάποιοι κτερισμένοι, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες, μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού με αφορμή την ολοκλήρωση του 31ου ετήσιου συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας), που παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων. Μάλιστα, σημείωσαν ότι χωρίς δημόσια και ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η εταιρεία κατασκευής συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων «για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι αρχαιολογικές εργασίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

matrix24.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αρχαίου οικισμού

Σημαντικά ευρήματα που αποκαλύπτουν μία άγνωστη περίοδο για την Δράμα, αλλά και την ύπαρξη αρχαίου οικισμού εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στον Ι.Ν Αγίας Σοφίας. Από τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή που βρίσκεται ο ναός Αγίας Σοφίας προέκυψε η ανακάλυψη ευρημάτων που αποκαλύπτουν την αρχαία πόλη. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βεβαιωθεί έως τώρα με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Αντίστοιχα πρόσφατα στοιχεία παρουσίασε η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Αμοιρίδου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Την περίοδο αυτή γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας, ενός ναού που βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Δράμας και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν το 2020 στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στο πλαίσιο ενός έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας».

Όπως τόνισε η αρχαιολόγος: «Μέχρι τώρα έχουμε βρει ένα εκτεταμένο νεκροταφείο του πληθυσμού που ζούσε μέσα στο κάστρο της Δράμας, με 159 ταφές διαφόρων τύπων βυζαντινών χρόνων». Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανασκαφικής έρευνας που αφορούν στο βυζαντινό κομμάτι, δηλαδή το νεκροταφείο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Η ανακοίνωση στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, αφορούσε στα προχριστιανικά ευρήματα της ανασκαφής, δηλαδή σε ό,τι έχει προκύψει και εντάσσεται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα αυτά είναι κομμάτια κεραμικής (όστρακα), τα οποία χρονολογούνται από τα ελληνιστικά χρόνια, ένα τμήμα πήλινου ειδωλίου ανδρικής μορφής, ένας μαγικός λίθος καταδεσμικής μαγείας, ένα τμήμα μαρμάρινης αναθηματικής στήλης και ένα θραύσμα ενεπίγραφης πλάκας ρωμαϊκών χρόνων από επιτύμβια στήλη ή σαρκοφάγο.

Η κ. Αμοιρίδου υπογράμμισε ότι: «Είναι να σύνολο που μας βεβαιώνει αυτό που ξέραμε ήδη από πριν, ότι μέσα στο κέντρο της Δράμας και κάτω από την πόλη, προϋπήρχε ένας αρχαίος οικισμός ιστορικών χρόνων. Αυτό δεν έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα ανασκαφικά και δεν γνωρίζουμε το πού ακριβώς. Πάντως όπου και να σκάψουμε, υπάρχουν ευρήματα προχριστιανικών χρόνων».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, έφεραν στο φως σύνολο μαρμάρινων ή λίθινων αγαλμάτων και προτομών.
Πηγή: parapolitika.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φιλίπποι | Φοιτητές του ΑΠΘ ανακάλυψαν την κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα στην ανασκαφή των Φιλίππων | Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (15/09/23) η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους. Η ανασκαφή πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ναταλίας Πούλου, και με άμεσους συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αναστάσιο Τάντση, καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζο.
Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 15 φοιτητές του ΑΠΘ, 11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (τη λεγόμενη «Εγνατία»). Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ (886-912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου.

Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών φαίνεται να διαμορφώνεται μία διεύρυνση (πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα. Τα στοιχεία της περσινής ανασκαφής οδήγησαν ώστε να διαπιστωθεί η υπόθεση ότι επρόκειτο για μία κρήνη. Τα ευρήματα της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και βοηθούν να γίνει καλύτερα κατανοητό το σχήμα και η λειτουργία της.

Η έρευνα του 2022 έφερε στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου της κρήνης με εντυπωσιακότερο το άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα (2023) αποκάλυψε την κεφαλή άλλου αγάλματος: ανήκει σε μορφή αγένειου ανδρός με πλούσια κόμη την οποία επιστέφει ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η ωραία αυτή κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Έχει γίνει γνωστό από πηγές, αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα, ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτίρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση που είχε διατυπωθεί το 2022 σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κέρδισαν τις εντυπώσεις στην Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου

Σημαντική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Holiday & Spa 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας 13 με 15 Μαρτίου, σημείωσαν οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου.

Το περίπτερο τους προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εποικοδομητικές συζητήσεις και συναντήσεις με επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.

Επιπλέον, παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της αγοράς, ενισχύοντας τη φήμη της περιοχής στη βουλγαρική αγορά.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en