Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδιά και συστήματα αξιών | Τι κάνουμε;

‘Ο ενστερνισμός των αξιών ξεκινά ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Τα πρώτα αυτά χρόνια, το παιδί δεν ξέρει το σωστό, το λάθος, το ηθικό και το ανήθικο.’

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γονέας είναι η σωστή μετάδοση αξιών στο παιδί του. Η προσοχή του γονέα και των εκπαιδευτικών σε αυτό το θέμα είναι επιβεβλημένη καθώς  οι αξίες που υιοθετεί ο κάθε άνθρωπος είναι βασικός πυρήνας στο σχηματισμό προτύπων στα οποία θα στραφούν.

Ο ενστερνισμός των αξιών ξεκινά ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Τα πρώτα αυτά χρόνια, το παιδί δεν ξέρει το σωστό, το λάθος, το ηθικό και το ανήθικο.

Επομένως οι αντιδράσεις των γονέων του σε ότι κάνει λειτουργούν ως καθρέφτης για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις πράξεις του

Αργότερα, το σχολείο στο οποίο το παιδί κοινωνικοποιείται και δραστηριοποιείται, καλείται να αναιρέσει κάποιες ήδη διαμορφωμένες αξίες, να διευρύνει ήδη υπάρχουσες ή ακόμα και να προσθέσει νέες.

Επομένως είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της ευθύνης που φέρουν  γονείς και εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση του συστήματος αξιών σε κάθε παιδί και ότι ο ρόλοι τους είναι συμπληρωματικοί.

Άρα γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να συνεργάζονται και να σέβεται ο ένας το ρόλο του άλλου για να επιτευχθούν τα βέλτιστα στα παιδιά.

Μας ρωτάτε, απαντούμε…

Ο κύριος Π.Κ. ρωτάει: ‘….O μοναχογιός μου είναι Δ δημοτικού. Στο σχολείο είναι ατίθασος, νευρικός και πεισματάρης. Από την άλλη, είναι φιλότιμο παιδί και στενοχωριέμαι που δεν το βλέπουν οι καθηγητές του. Εγώ και η μητέρα του φροντίζουμε να μη του λείπει τίποτα αλλά ζητάει όλο και περισσότερα. Τι πάει στραβά…;

Αγαπητέ κύριε,

Διακρίνω ότι κάπου χάθηκε το παιχνίδι στην αντίθεση των κανόνων συμπεριφοράς που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί στο σπίτι και στο σχολείο. Από τη μία, είναι στο σπίτι του με τους γονείς του που από την μεγάλη αγάπη τους για αυτόν, του παρέχουν τα πάντα απλόχερα. Από την άλλη το σχολείο, που ξαφνικά τον περιορίζει και τον βάζει σε καλούπια και κανονισμό. Λογικό δεν είναι να αντιδράσει και να μη ξέρει πως να το χειριστεί;

Στο σχολείο καλείται να υιοθετήσει νέους κανόνες αξιών και έννοιες ‘σωστού’ και ΄λάθους’, που μέχρι τώρα του ήταν άγνωστες. Χρειάζεται η υποστήριξή σας στο παιδί και η συνεργασία σας με το σχολείο για να εξελιχθεί ομαλά και να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό αποτελεσματικά

Ευχές για επιτυχία

Με τη στήλη αυτή είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω με υπευθυνότητα σε ερωτήσεις που αφορούν προβληματισμούς σας σχετικά με τα παιδιά και την εκπαιδευτική τους πορεία. Στείλτε μου τις ερωτήσεις σας στο vvasiliad@outlook.com ή τηλεφωνείστε στο 2510220201

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν συμμετέχει στην απεργία των δικαστικών υπαλλήλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας

Απεργούν πανελλαδικά οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νέου «δικαστικού χάρτη». Στην Καβάλα η απεργία έχει επιπλέον αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το δικαστήριο της Θάσου.

Η εβδομαδιαία αποχή των δικηγόρων που πρότεινε η Ολομέλεια των Προέδρων για το νέο «δικαστικό χάρτη», αποφασίστηκε να μην υλοποιηθεί στο Ν. Καβάλας. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Μεγάλο είναι το διάστημα που οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν βρίσκουν μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους ιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε μεγάλη έλλειψη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ένα ασθενοφόρο τοκαλοκαίρι το νησί της Θασού

Στο  ίδιο έργο θεατές, οι  κάτοικοι του νησιού της Θάσου, με το καλοκαίρι να είναι μόλις μια ανάσα μακριά, όμως το νησί μένει με μόλις ένα ασθενοφόρο παρόλο που που το νησί κατα την διάρκεια του καλοκαιρίου γεμίζει απο επισκέπτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Σωματείου ΕΚΑΒ Καβάλας, κ. Κώστα Τσιτσιλικάκη, το προβλήμα αυτό υπάρχει χρόνια τόσο στο νησί τηε θάσου όσο και στην χερσαία ζώνη, με τους ίδιους να ζητούν αμέση στελεχωση του ΕΚΑΒ, με νέες προσλήψεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en