Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ξεκίνησε η ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής

Μετά από πολλά χρόνια, έχουμε την πρώτη απτή εξέλιξη. Το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής αλλάζει, πλέον όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη. Το πρώτο υπαίθριο εργοτάξιο αποτυπώνει ο “Χ” το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, στην οδό Σωκράτους. Πρόκειται για την οδό που ενώνει τον πεζόδρομο της Βενιζέλου με την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου κι αποτελεί το πρώτο “βήμα” της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο “ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων”, το οποίο είχε παλιότερα εγκρίνει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, και υλοποιείται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ) – Εγνατία Οδός” του ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ξεκίνησε η πρώτη φάση του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής και, πιο συγκεκριμένα, την ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους και εσωτερικά, επί της οδού Σοφούλη. 

Σε πρώτη φάση θα γίνει ανάπλαση των οδών Νικηφόρου Γρηγορά, Σωκράτους και Σοφούλη. Οι δρόμοι Σοφούλη, Ν. Γρηγορά και Σωκράτους θα μετατραπούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ο σχεδιασμός των δρόμων έχει σκοπό την αύξηση κατά το μέγιστο του πλάτους των πεζοδρομίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου. Τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και θα επιστρωθούν με ψυχρά υλικά, σύμφωνα με τους κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η πρώτη φάση είναι αυτή που ξεκίνησε χθες Δευτέρα, με αρχή του εργοταξίου από την οδό Σωκράτους. Το χρονοδιάγραμμα, όπως μας εξήγησαν χθες στο σημείο, θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον καιρό και με το αν θα υπάρξουν κάποια ευρήματα από κάτω. Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933, και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξης της πόλης της Κομοτηνής.

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την διάνοιξη
Σε δεύτερη φάση θα γίνει διάνοιξη και διαμόρφωσης πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής γύρω από το τείχος. Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δέντρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το βυζαντινό τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ). Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ενημέρωσε τον “Χ” ότι για την δεύτερη φάση “περιμένουμε ακόμη τη δικαστική απόφαση για τις αποζημιώσεις – ο Δήμος Κομοτηνής έχει τα λεφτά για να προχωρήσει και σε αυτό για την ανάδειξη της περιμέτρου του βυζαντινού τείχους”. Πάντως, ανέδειξε ότι όλα τα έργα, τόσο αυτά που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής, όσο κι αυτά που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, έχουν κοινό παρονομαστή την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Υπογραφές για το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής
Σε μία δεύτερη παρεμφερή θετική εξέλιξη μπήκαν οι υπογραφές για την έναρξη του έργου “Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής”, τελικής αξίας 597.291,16 ευρώ. Το έργο αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου Μητροπολιτικού Μεγάρου της Μητρόπολης επί της πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, στον χώρο του βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής. Το κτίριο, επιφανείας περίπου 370 m2, είναι, κατά κύριο λόγο, λιθόκτιστο κτίσμα των αρχών της δεκαετίας του 1960, διαθέτει ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και χώρους για τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και την κατοικία του μητροπολίτη. Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμό του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης, κατασκευής προσθήκης και λοιπών διαμορφώσεων προκειμένου να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις, την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών ενίσχυσης και αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με χρήση σύγχρονων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών για μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας και την από αρχιτεκτονικής πλευράς ήπια ένταξη του κτίσματος στον χώρο του βυζαντινού κάστρου. Να υπενθυμίσουμε πως τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει η Μητρόπολη, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει, την υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο ρελαντί για τον μητροπολιτικό ναό
Την ίδια ώρα πάντως, μέσα από τον “Χ” ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για άλλο σημαντικό έργο. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο της ανάδειξης του μητροπολιτικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δεν έχει αρχίσει ακόμη, παρότι η μητρόπολη έχει κλείσει την εκκλησία εδώ και ένα μήνα, για να ξεκινήσουν οι εργασίες. “Εξέφρασα την ανησυχία και τα παράπονά μου, παρακάλεσα να είναι όλοι τυπικοί στα χρονοδιαγράμματα”, είπε στον “Χ” ο μητροπολίτης, ευελπιστώντας πάντα καλοπροαίρετα το έργο να υλοποιηθεί βάσει του σχεδιασμού.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en