Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

‘Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους μαθητές, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, κατανόηση, υπομονή και υπευθυνότητα…’

‘‘Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;’’

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την ερώτηση καθώς είτε μας την έκαναν όταν ήμασταν μικροί, είτε την κάνουμε στα μικρά παιδιά οικείων μας, ή ακούμε να την κάνουν οι γύρω μας στα παιδιά που συναντούν. Είναι μια ερώτηση που ακούγεται χαριτωμένη, διασκεδαστική  και προκαλεί χαμόγελα αλλά η απάντησή της και κυρίως η υλοποίησή της, κρύβει ένα μεγάλο βάρος ευθύνης που επωμίζεται το περιβάλλον του κάθε μαθητή.

Πως λοιπόν μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι ο έφηβος την ώρα που συμπληρώνει το μηχανογραφικό του δελτίο είναι σε θέση να κάνει τη σωστή επιλογή σχολής που θα καθορίσει το μέλλον και την επαγγελματική του σταδιοδρομία;

Ο μαθητής λοιπόν, για να είναι σίγουρος για το ποιο επάγγελμα του ταιριάζει ώστε να ακολουθήσει τις ανάλογες σπουδές, καλό είναι να υπόκειται σε διαδικασίες από μικρή ήδη ηλικία οι οποίες παρατίθενται παρακάτω:

  1. Οι γονείς είναι πολύ καλό να ενημερώνουν γενικά για τις αρμοδιότητες  του κάθε επαγγέλματος το παιδί τους , ακόμα και για αυτά που δεν συναντά  στη καθημερινότητα του. Μια ωραία ιδέα είναι να επισκεφτούν οι γονείς με τα παιδιά τους, επαγγελματίες διάφορων ειδικοτήτων για να εκφράσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους.
  2. Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά να υπάρχει ενημέρωση όχι μόνο για  τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά στοιχεία κάθε επαγγέλματος χωρίς να επηρεάζεται το παιδί ανάλογα με τα  προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε γονέα.
  3. Η ενασχόληση του κάθε παιδιού με πολλές δραστηριότητες έστω και δοκιμαστικά θα βοηθήσει εξαιρετικά, καθώς θα το βοηθήσει να ανακαλύψει ταλέντα και δεξιότητες που δεν γνώριζε το ίδιο και οι γονείς του.
  4. Ειδικά διαμορφωμένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού  μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά μαθητές Γ Γυμνασίου και  Α Λυκείου να ξεχωρίσουν επαγγέλματα πριν την επιλογή της κατεύθυνσης, που θα τους οριοθετήσει σε κατηγορίες σχολών.

Συμπεραίνουμε, ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους μαθητές, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, κατανόηση, υπομονή και υπευθυνότητα από το οικείο περιβάλλον του κάθε μαθητή.

Μας ρωτάτε, απαντούμε…

Ο κύριος  Π.Λ. ρωτάει:  ‘….Ο γιος μου είναι αριστούχος μαθητής Β Λυκείου. Έχει στο μυαλό του για μερικές σχολές αλλά ακούω τελευταία για τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι είναι αυτά και πείτε μου σε τι μπορούν να βοηθήσουν;….’

Αγαπητέ κύριε,

Αναμφίβολα, το γεγονός ότι ο γιος σας είναι αριστούχος θα βοηθήσει πολύ τη πρόσβασή του σε σχολές τις αρεσκείας του. Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ψυχομετρικά τεστ με ερωτήσεις που αφορούν τις απόψεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή. Τα αποτελέσματα, σας δείχνουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς του που είναι πιο δυνατά αλλά υποδεικνύουν και τα αδύναμα στοιχεία του. Τέλος, ‘παντρεύει’ τα στοιχεία που υπερτερούν και προτείνει επαγγέλματα και σχολές που είναι συμβατές με τη προσωπικότητά του. Με αυτό τον τρόπο, του δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσει σχολές που μπορεί να μην ήξερε καν την ύπαρξή τους αλλά να τον ενδιαφέρουν τελικά, ακόμα και να εμβαθύνει περεταίρω σε άλλες. Είναι σημαντικό να επιλέξετε κατάλληλα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού από αξιόπιστα φροντιστήρια ή κέντρα.

Ευχές για επιτυχία

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en