Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η SNAM αναδεικνύει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε την Παρασκευή 27/04/2018 ο διευθύνοντας σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου SNAM, Μάρκο Αλβερά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επένδυση της SNAM στον ΔΕΣΦΑ και ο κ. Αλβερά ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τους άξονες της στρατηγικής για τον ΔΕΣΦΑ, που περιλαμβάνουν την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου και την ανάπτυξη της προμήθειας αερίου σε υγροποιημένη (LNG) και συμπιεσμένη (CNG) μορφή.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του υψηλού τιμήματος της προσφοράς της ιταλικής εταιρείας για τον ΔΕΣΦΑ και ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης της SNAM και του ΔΕΣΦΑ με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοπραξία Snam, Enagas και Fluxys εξαγόρασαν πρόσφατα το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΒΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την εταιρεία, η επένδυση στην Ελλάδα στοχεύει κατά κύριο λόγο στις εξής δραστηριότητες:

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Snam συνεπάγεται τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης για τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, των δραστηριοτήτων τού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και των εφαρμογών χρήσης τού βιομεθανίου.

Η Snam είναι πρωτοπόρος στην ανάδειξη καινοτόμων εφαρμογών χρήσης CNG, όπως η επιτυχημένη εφαρμογή τού προγράμματος Snam4mobility το 2017 στην Ιταλία για την τροφοδοσία επιβατικών οχημάτων με CNG από σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, οι εφαρμογές χρήσης του ΥΦΑ μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και η παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον στόχο της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας του φυσικού αερίου. Η εισαγωγή του βιομεθανίου στην αλυσίδα αξίας του CNG για τις οδικές μεταφορές αποτελεί το μέσο για τη διασφάλιση 100% φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών.

Η χρήση του LNG σε οχήματα βαρέων μεταφορών και στη ναυτιλία αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση των μεταφορών. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην καρδιά της Μεσογείου και των ναυτιλιακών μεταφορών, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics chain) υπηρεσιών φόρτωσης πλοίων με ΥΦΑ (LNG Bunkering).

Επιπλέον, η ανάπτυξη της χρήσης του CNG αντικατοπτρίζει τη δυνατότητα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών από τα υφιστάμενο δίκτυα φυσικού αερίου της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η ανάπτυξη του Small Scale LNG θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης του φυσικού αερίου σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο όρους ισότιμης συμμετοχής της ελληνικής περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συμμετοχή των Snam, Enagás και Fluxys στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ θα επιτρέψει, τα επόμενα χρόνια, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μετεξέλιξης της Ελλάδας σε αξιόπιστο κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία θα είναι σε θέση να μεταφέρει καλές τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να παράσχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την ομαλή ανάπτυξη, τόσο των εγχώριων υποδομών, όσο και των νέων διασυνδέσεων.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.

Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)

Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)

Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)

Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)

Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)

Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)

Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)

Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)

Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)

Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)

Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστήρια θα ενημερώνουν άμεσα για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

  • δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία,
  • δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο
  • δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών καυσίμων
  • δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα

Μετά την ενημέρωσή της, η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

  • διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση
  • αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους
  • έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή την νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, στην Απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλεται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

  • α) είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης,
  • β) είτε διοικείται από πρόσωπο, στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Επίσης, στην Απόφαση εξειδικεύονται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και στα διυλιστήρια που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καθώς και η διαδικασία δημοσιοποίησης των κυρώσεων αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Αυξάνεται στα 830 ευρώ – Η εισήγηση Μητσοτάκη

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο, «από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα».

«Η πορεία της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε πως «οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 18 επιδόματα 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Για την πρόταση δυσπιστίας 

Ακόμη, στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στη Βουλή.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η SNAM αναδεικνύει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε την Παρασκευή ο διευθύνοντας σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου SNAM, Μάρκο Αλβερά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επένδυση της SNAM στον ΔΕΣΦΑ και ο κ. Αλβερά ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τους άξονες της στρατηγικής για τον ΔΕΣΦΑ, που περιλαμβάνουν την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου και την ανάπτυξη της προμήθειας αερίου σε υγροποιημένη (LNG) και συμπιεσμένη (CNG) μορφή.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του υψηλού τιμήματος της προσφοράς της ιταλικής εταιρείας για τον ΔΕΣΦΑ και ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης της SNAM και του ΔΕΣΦΑ με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοπραξία Snam, Enagas και Fluxys εξαγόρασαν πρόσφατα το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΒΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την εταιρεία, η επένδυση στην Ελλάδα στοχεύει κατά κύριο λόγο στις εξής δραστηριότητες:

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Snam συνεπάγεται τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης για τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, των δραστηριοτήτων τού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και των εφαρμογών χρήσης τού βιομεθανίου.

Η Snam είναι πρωτοπόρος στην ανάδειξη καινοτόμων εφαρμογών χρήσης CNG, όπως η επιτυχημένη εφαρμογή τού προγράμματος Snam4mobility το 2017 στην Ιταλία για την τροφοδοσία επιβατικών οχημάτων με CNG από σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, οι εφαρμογές χρήσης του ΥΦΑ μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και η παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον στόχο της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας του φυσικού αερίου. Η εισαγωγή του βιομεθανίου στην αλυσίδα αξίας του CNG για τις οδικές μεταφορές αποτελεί το μέσο για τη διασφάλιση 100% φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών.

Η χρήση του LNG σε οχήματα βαρέων μεταφορών και στη ναυτιλία αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση των μεταφορών. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην καρδιά της Μεσογείου και των ναυτιλιακών μεταφορών, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics chain) υπηρεσιών φόρτωσης πλοίων με ΥΦΑ (LNG Bunkering).

Επιπλέον, η ανάπτυξη της χρήσης του CNG αντικατοπτρίζει τη δυνατότητα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών από τα υφιστάμενο δίκτυα φυσικού αερίου της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η ανάπτυξη του Small Scale LNG θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης του φυσικού αερίου σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο όρους ισότιμης συμμετοχής της ελληνικής περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συμμετοχή των Snam, Enagás και Fluxys στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ θα επιτρέψει, τα επόμενα χρόνια, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μετεξέλιξης της Ελλάδας σε αξιόπιστο κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία θα είναι σε θέση να μεταφέρει καλές τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να παράσχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την ομαλή ανάπτυξη, τόσο των εγχώριων υποδομών, όσο και των νέων διασυνδέσεων.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.

Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)

Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)

Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)

Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)

Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)

Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)

Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)

Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)

Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)

Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)

Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστήρια θα ενημερώνουν άμεσα για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

  • δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία,
  • δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο
  • δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών καυσίμων
  • δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα

Μετά την ενημέρωσή της, η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

  • διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση
  • αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους
  • έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή την νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, στην Απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλεται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

  • α) είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης,
  • β) είτε διοικείται από πρόσωπο, στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Επίσης, στην Απόφαση εξειδικεύονται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και στα διυλιστήρια που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καθώς και η διαδικασία δημοσιοποίησης των κυρώσεων αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Αυξάνεται στα 830 ευρώ – Η εισήγηση Μητσοτάκη

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο, «από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα».

«Η πορεία της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε πως «οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 18 επιδόματα 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Για την πρόταση δυσπιστίας 

Ακόμη, στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στη Βουλή.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en