Quantcast
Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και κουκουνάρι

Τραγανή και ζουμερή, κλέβει την παράσταση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Υλικά  για 6 άτομα

  • 1 γαλοπούλα 4 έως 5 κιλά
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 100 γραμμάρια σταφίδα ξανθή
  • 100 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • αλάτι
  • πιπέρι
 
 Εκτέλεση
  1. Για να φτιάξουμε γαλοπούλα με γέμιση θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί από μαγαζιά με είδη ραπτικής ένα ειδικό βελόνι και σπάγκο ψιλό ώστε όταν θα βάλουμε μέσα στη γαλοπούλα τη γέμιση να τη δέσουμε και τη ράψουμε.
  2. Αυτό γίνεται αφενός για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και βγει η γέμιση της γαλοπούλας.

Για τη γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τον κιμά, τα συκωτάκια της γαλοπούλας, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σοτάρουμε.
  2. Όταν σοταριστούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με κονιάκ. Περιμένουμε 2 με 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη σταφίδα μαζί με το κουκουνάρι.
  4. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ρίχνουμε μέσα στη γέμιση τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  5. Στη συνέχεια αφαιρούμε το μείγμα από την κατσαρόλα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Καθαρίζουμε καλά την γαλοπούλα και την πλένουμε.
  6. Τρίβουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με λίγο αλεύρι και  ξεπλένουμε. Αφήνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίσει καλά.
  7. Πασπαλίζουμε την κοιλιά της με αλάτι  και τρίβουμε με την κόκκινη πιπεριά μέσα και έξω της γαλοπούλα. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση που φτιάξαμε και ράβουμε το άνοιγμα με το σπάγκο.
  8. Με σπάγκο επίσης δένουμε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά της γαλοπούλας.
  9. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο και την τοποθετούμε σε ταψί πάνω στη σχάρα. Σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.
  10. Προσέχουμε ανάμεσα στην εξωτερική επιφάνεια της και στο αλουμινόχαρτο να υπάρχει ένα μικρό κενό.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για 4-5 ώρες.
  12. Μια ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  13. Για να μην καεί η σάλτσα στο ταψί, εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα με τη γέμιση.

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Εξαιρετική γεύση, απλότητα στην προετοιμασία…

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλ. τσαγιού κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού κρέατος
  • 2 κ. σ. ξηρό σέρι
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 4 φέτες ψωμί γαλλικής μπαγκέτας
  • 4 φέτες τυρί προβολόνε
  • 2 φέτες ελβετικό τυρί, σε κύβους
  • τσαγιού

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζωμό βοδινού κρέατος, το σέρι και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ σερβιρίσματος που είναι κατάλληλα για φούρνο και τοποθετήστε από μία φέτα ψωμί πάνω στο καθένα (το ψωμί μπορεί να σπάσει σε κομμάτια αν προτιμάτε).
Βήμα 5
Στρώστε σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα προβολόνε, 1/2 φέτα ελβετικό τυρί σε κύβους και 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.
Βήμα 6
Τοποθετήστε τα μπολ σε ένα ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς, 2 έως 3 λεπτά.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστή και απολαύστε!

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολο κέικ πορτοκαλιού της μαμάς

Αρωματικό και λαχταριστό…

Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 3- 4 πορτοκάλια
  • 1 κ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μία φόρμα για κέικ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιγενοποιηθούν, περίπου 5 λεπτά. Σε χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε να χτυπάτε αργά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην αναμειγνύετε υπερβολικά.
Βήμα 4
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 50- 60 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Βήμα 5
Εάν η κορυφή ροδίσει γρήγορα κατά το ψήσιμο, καλύψτε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα και απολαύστε.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοτόπουλο με γλάσο μελιού

Ελαφρύ γεύμα που όλοι θα απολαύσουν..

Υλικά

  • 2 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/8 κ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 1 1/2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε και μαγειρέψτε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μείγμα μελιού στο τηγάνι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε και να ανακατεύετε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο και η σάλτσα να πήξει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en