Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αλεξανδρούπολη | Καρκινοπαθής δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων

Στα κοινωνικά δίκτυα κατέφυγε η οικογένεια καρκινοπαθή από την Αλεξανδρούπολη για να βρεθεί το απαραίτητο φάρμακο, καθώς απαιτούνται μίνιμουμ 21 μέρες αναμονής πριν την επίσημη χορήγησή του.

Όπως είπε στο alexpoli.gr η αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου, Αναστασία Σπυρίδουμε βάση νέα διαδικασία που όρισε το υπουργείο Υγείας, δεν αρκεί πλέον μονάχα η συνταγή του ογκολόγου για τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο, κάτι που εδώ και καιρό γινόταν κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συνταγολογίου.

Μέχρι τώρα, ο ιατρός πρώτα έγραφε τη γνωμάτευση και τη συγκεκριμένη παραγγελία, είτε απευθείας στο φαρμακείο είτε στον ΕΟΠΥΥ, και μετά μπορούσε να τα προμηθευτεί τα φάρμακα (ακόμη και τα ακριβά).

Καθυστέρηση 20 ημερών για τη θεραπεία

«Εδώ και λίγους μήνες όμως η διαδικασία έχει αλλάξει, καθώς τα φάρμακα πρέπει να περάσουν από άλλες ογκολογικές επιτροπές σε άλλες πόλεις, με το μίνιμουμ της καθυστέρησης να είναι 17-21 ημέρες» δήλωσε στο Alexpoli.gr η αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου, Αναστασία Σπυρίδου. Αυτό φυσικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι επείγουσα, όπως σε ορισμένες μορφές καρκίνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή.

«Φυσικά και υπάρχει το φάρμακο, δεν έχουμε έλλειψη, όμως για να μπορέσει να εγκριθεί και να το πάρει ο ασφαλισμένος, θα χρειαστούν το λιγότερο 21 ημέρες, ίσως και περισσότερο» υπογραμμίζει ξανά η αντιπρόεδρος, μιλώντας για το λόγο που ο σύλλογος απηύθυνε επείγουσα έκκληση από την σελίδα του συλλόγου σε κοινωνικό δίκτυο, για το εν λόγω φάρμακο, μετά από αίτημα της οικογένειας.

«Τουλάχιστον να ξεκινήσει η πρώτη δόση, να προχωρήσει δηλαδή η θεραπεία, και μέχρι τότε να έρθει και η έγκριση» επισημαίνει η κ. Σπυρίδου, αναφέροντας ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται τα καινούργια φάρμακα. «Μια δόση κάνει γύρω στα 6.000 ευρώ – ο ασθενής θα πάρει το φάρμακο, ναι, αλλά με καθυστέρηση 21 μέρες, κάτι που φυσικά είναι κρίσιμο για τη ζωή του» τονίζει.

«Ο ασθενής έπρεπε να ξεκινήσει τη θεραπεία από…χθες»

«Μετά από συνομιλία μας με την ογκολογική κλινική, ενημερωθήκαμε ότι ο εν λόγω άνθρωπος έπρεπε να ξεκινήσει την θεραπεία του…από χτες»  δηλώνει η αντιπρόεδρος του συλλόγου, προσθέτοντας πως η οικογένεια επικοινώνησε με όλους τους φορείς που μπόρεσε, φτάνοντας μέχρι το γραφείο του υπουργού υγείας, ο οποίος και είπε να ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία.

Μόλις χθες βρέθηκε το φάρμακο από μια κυρία στις Φέρες, η οποία ενημερώθηκε από τις αναρτήσεις του συλλόγου και το έδωσε στην οικογένεια. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία άμεσα μέχρι να εγκριθεί το υπόλοιπο μέρος της.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, το λιγότερο απάνθρωπο»

Δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα διαδικασίας και χάνουμε την ουσία. Θα έπρεπε να προβλέπονται και κάποιες επείγουσες καταστάσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο, το λιγότερο απάνθρωπο» τονίζει η κ. Σπυρίδου.

«Η πρότασή μας; Εφόσον το χαρακτηρίζει ο ιατρός επείγον, να χορηγείται η πρώτη δόση του φαρμάκου με τον τρόπο που γινόταν παλιά, και μέχρι να χορηγηθεί η δεύτερη δόση, να γίνει η εξέταση (της αναγκαιότητας χορήγησης του φαρμάκου). Και αν ο ιατρός έχει κάνει κάποιες ύποπτες συνταγές, αν υπάρχει θέμα συναλλαγής δηλαδή, τότε να υπάρχει και η ανάλογη τιμωρία, γιατί ειδάλλως ο ασθενής στερείται την άμεση θεραπεία του. Τι να το κάνει το φάρμακο μετά από 20 μέρες αν το μελάνωμα έχει προχωρήσει;» καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προσωρινός ανάδοχος εντός των ημερών για το έργο ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών στο μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΚ, για την ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Προσωρινό ανάδοχο θα έχουν αυτήν την εβδομάδα. Αμέσως μετά θα υπάρξει διαδικασία ελέγχων κτλ. Σύμβαση θα υπογραφεί το Καλοκαίρι, το δε έργο θα αρχίσει κατά το Φθινόπωρο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en