Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ρύθμιση για 120 δόσεις: Ποιους αφορά και πώς θα μπουν

«Παράθυρο» ευκαιρίας για 4 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίο χρωστούν συνολικά 10,3 δισ. ευρώ, θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί στην τρόικα είναι για ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων με έκτακτο χαρακτήρα, η οποία θα μείνει ανοικτή για 3 ή 6 μήνες.

Σύμφωνα με την Real, το «παζάρι» που έχει ξεκινήσει ανάµεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωτές της χώρας έχει να κάνει µε το εύρος των οφειλών της προωθούµενης ρύθµισης σε έως 120 δόσεις για µισθωτούς και συνταξιούχους, µε τον αριθµό των δόσεων -που είναι συνδεδεµένος µε το ύψος της οφειλής- και µε τα εισοδηµατικά/περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Τα βασικά σημεία της πρότασης για τη ρύθμιση χρεών

Τα βασικά σηµεία της πρότασης που έχει στείλει στην τρόικα το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα εξής:

•    Εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών έως 3.000 ή 5.000 ευρώ σε έως 36 δόσεις. Υπάρχουν 2,4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι που οφείλουν έως 500 ευρώ. Οφειλές από 2.001 έως 3.000 ευρώ έχουν 197.057 φορολογούµενοι, ενώ από 3.001 έως 5.000 ευρώ έχουν 203.306 φορολογούµενοι.

•    Εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών από 3.000 ή 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ σε έως 120 δόσεις. Οφειλές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ έχουν 194.873 φορολογούµενοι, από 10.000 έως και 20.000 ευρώ έχουν 114.042 φορολογούµενοι ενώ από 20.001 έως και 50.000 ευρώ έχουν 76.443 φορολογούµενοι.

•    Υπό διαπραγµάτευση µε την τρόικα είναι η επέκταση της ρύθµισης για ληξιπρόθεσµες οφειλές από 50.001 ευρώ και άνω (ενδεχοµένως έως και 125.000 ευρώ) σε έως 120 δόσεις. Στους 41.232 ανέρχονται οι οφειλέτες µε χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι όµως χρωστούν συνολικά 90 δισ. ευρώ.

•    Η πρόταση προβλέπει «κούρεµα» προσαυξήσεων έως 85%. Το «κούρεµα» έχει ιδιαίτερη σηµασία, αφού το µεγαλύτερο µέρος των ληξιπρόθεσµων οφειλών, ύψους 33,3 δισ. ευρώ, προέρχεται από τα πρόστιµα και τις προσαυξήσεις. 

•    Ελάχιστη δόση 50 ευρώ.

•    Θέσπιση αυστηρών εισοδηµατικών και περιουσιακών στοιχείων που θα συνδέονται µε το ύψος του φορολογητέου εισοδήµατος και την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας. Εξετάζεται να υπάρξει µία αυτοµατοποιηµένη εξίσωση δαπανών διαβίωσης και οφειλών για όσους χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, σύµφωνα µε την οποία το χρέος δεν πρέπει να είναι µεγαλύτερο από το 8πλάσιο του καθαρού εισοδήµατος.

•    Η ρύθµιση δεν έχει µόνιµο χαρακτήρα, αλλά θα διαρκέσει για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, ο έκτακτος χαρακτήρας της προσδιορίζεται από 3 έως 6 µήνες. Ο στόχος είναι να σταλεί σαφές µήνυµα ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα έχουν για να ρυθµίσουν οφειλές και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να σπεύσουν να την εκµεταλλευτούν.

•    Θα αφορά τις οφειλές προς την εφορία που έχουν βεβαιωθεί έως και τα τέλη του 2017 και όχι αυτές του 2018.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι των Νονών» | Ποια προϊόντα περιλαμβάνει – Οι 12 κατηγορίες

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πιο οικονομικά τις αγορές τους έχουν οι καταναλωτές και καταναλώτριες μέχρι και τις 4 Μαΐου 2024, με το «Καλάθι των Νονών» στα καταστήματα παιχνιδιών.

Το μέτρο εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνει τις αγορές των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νονών προς τα βαφτιστήρια τους κατά την πασχαλινή περίοδο.
Στο μέτρο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Προαιρετικά μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και όσες μικρότερες επιχειρήσεις το επιθυμούν.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, υποχρεούνται να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «Καλάθι των νονών», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν.

Οι 12 κατηγορίες

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμορφώσει συνολικά 12 κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Πηγή: protothema.gr , naftemporiki.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές | «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Το ποσό που δικαιούνται

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες. Οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. Οι μη μισθωτές μητέρες θα λάβουν 7.470 ευρώ αναδρομικά με διάρκεια εννέα μηνών και ύψος 830 ευρώ με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις και τα ποσά για το Επίδομα Μητρότητας

Ψηφιακή αίτηση για το Επίδομα Μητρότητας στο https://parentalbenefits.dypa.gov.gr

Για 9 μήνες από 830 ευρώ / μήνα

Σύνολο: 7.470 ευρώ (Καθαρά: 706 ευρώ * 9 μήνες = 6.354 ευρώ)

Αφορά: ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Προϋποθέσεις: Ασφαλιστικά ενήμερες -> όχι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Αναδρομική ισχύ: Για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023

Καταβολή: από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης

Πότε διακόπτεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής τους επιδόματος προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αναφέρει 3 + 1 λόγους για τους οποίους η παροχή διακόπτεται.

Το Επίδομα Μητρότητας διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια χορήγησης της, η ασφαλισμένη:

  • Απολέσει την επαγγελματική της ιδιότητα/εργασία.
  • Δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη.
  • Αναλάβει μισθωτή εργασία

Ημερομηνία λήξης όταν υπάρχουν χρέη που πρέπει πρώτα να εξοφληθούν για να δοθεί η παροχή. Η απόφαση αναφέρει ότι αν η ασφαλισμένη επαγγελματίας χρωστά τις εισφορές της, τότε θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια θα λάβει το επίδομα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της Αθήνας, ολοκληρώθηκε η 2ηέκθεση «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη», που διοργάνωσαν τα έξι Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, στην καρδιά της μεγαλύτερης αγοράς της χώρας μας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος στην Αθήνα.

Η Έκθεση, που στηρίχθηκε ενεργά, τόσο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, οσο και από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και διήρκησε μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 φέρνοντας επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η προσπάθεια για την διοργάνωση της Έκθεσης, αποτέλεσε κοινή πρωτοβουλία των έξι Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τους προέδρους και τους συνεργάτες τους, να έχουν εργαστεί αρμονικά, για την  επιτυχή υλοποίηση αυτής της μοναδικής δράσης, με σκοπό να προβληθούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της περιοχής μας και να τους δοθεί ένα βήμα γνωριμίας και ανάπτυξης στην αγορά της Αθήνας.

Κοινή και πάγια θέση και των έξι προέδρων αποτελεί η πεποίθηση ότι τα Επιμελητήρια οφείλουν να ενισχύουν την Εξωστρέφεια των τοπικών μας επιχειρήσεων και η εν λόγω Έκθεση ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, σημείωσαν στους χαιρετισμούς τους από το βήμα των εγκαινίων -μεταξύ άλλων- την ανάγκη θεσμοθέτησης της εν λόγω Έκθεσης και την διοργάνωση της σε ετήσια βάση, ώστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας μας να εκτίθενται και να πωλούνται στην Αθήνα, ώστε και το καταναλωτικό κοινό να αποκτά πρόσβαση σε αυτά, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να έχουν ευκαιρίες συναντήσεων και διερεύνησης συνεργασιών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη , του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη, βουλευτών της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Προέδρων Επιμελητηρίων από την υπόλοιπη Ελλάδα, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΣΤΑΣΥ ΜΕΤΡΟ κ. Αθανάσιου Κοτταρά, στελεχών Υπουργείων καθώς και πλήθους κόσμου.

Στα περίπτερα του Επιμελητηρίου Καβάλας, συμμετείχαν οι επιχειρήσεις:

Κουραμπιέδες

  1. Σκλαρής
  2. Ιωακειμίδης
  3. ΙωσηφίδηςΑΒΕΕ
  4. Βικελίδης – Χρυσανθίδης ΑΒΕΕ

Αλλαντικά

  1. Ατλαμάζογλου

Κρασί

  1. Βιβλία Χώρα
  2. Λαλίκος Κωνσταντίνος

Τσίπουρο

  1. Μπαμπατζίμ

Τοπικά Προϊόντα Θάσου

  1. Ιωπά – Παπαδημητρίου Μαρία
  2. Γαλάνη Ελένη
  3. Κατσαμάκη Σοφία
  4. Σωτηρέλης Γεώργιος
  5. Κούτλης Δημήτριος
  6. Γλυκά Σουρίνη

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

  1. Φάρμα Μουσθένης
  2. Μάρτος Νικόλαος

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en