Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία με έξι νεκρούς στη διάρκεια συναυλίας στην Ιταλία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τραγικό θάνατο βρήκαν έξι άνθρωποι και πάνω από εκατό τραυματίστηκαν στη διάρκεια συναυλίας σε κέντρο διασκέδασης στην Ιταλία, όπου προκλήθηκε πανικός, πιθανώς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαιτίας της ρίψης κάποιας ουσίας που προκαλεί φαγούρα.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Κορινάλντο, κοντά στην Ανκόνα της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα.

«Ίσως εξαιτίας της ρίψης μίας ουσίας που προκαλεί κνησμό, οι νεαροί άρχισαν να απομακρύνονται απότομα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλον. Δυστυχώς, υπάρχουν έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες» αναφέρει η Πυροσβεστική στο Twitter.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, στην ντισκοτέκ «Μπλε Φανάρι» υπήρχαν περίπου 1000 άνθρωποι, κυρίως νεαροί, που είχαν συρρεύσει στη μικρή πόλη των ακτών της Αδριατικής για να απολαύσουν συναυλία του ράπερ Sfera Ebbasta, που θεωρείται «ο βασιλιάς της ραπ».

Το δράμα εξελίχθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο οι τραυματίες είναι περισσότεροι από εκατό, οι δέκα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Χορεύαμε και περιμέναμε να ξεκινήσει η συναυλία, όταν αισθανθήκαμε μία έντονη οσμή. Τρέξαμε προς μία από τις εξόδους κινδύνου, όμως τη βρήκαμε κλειστή, με τους ανθρώπους της ασφάλειας να μας λένε να γυρίσουμε πίσω» αφηγήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ένας 16χρονος τραυματίας, που είχε μεταφερθεί αλλόφρων στο νοσοκομείο της Ανκόνας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η «πολύ σκληρή για να πεθάνει» Τερέζα Μέι και τα σενάρια

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Τρίτη υπέστη πανωλεθρία, βλέποντας τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση—την οποία διαπραγματευόταν επί μήνες- να απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Χθες Τετάρτη έζησε άλλη μία ημέρα κοινοβουλευτικής αγωνίας, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσαν σε βάρος της κυβέρνησής της οι Εργατικοί.

Αλλά η Τερέζα Μέι επιβίωσε και αυτής της δοκιμασίας και καλείται να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της απόρριψης της συμφωνίας της, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και να πιέζει ασφυκτικά, καθώς η επίσημη ημερομηνία του Brexit, η 29η Μαρτίου, είναι πια πολύ κοντά.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε προαναγγείλει χθες, πριν τη συζήτηση της πρότασης μομφής, πως, εφόσον η κυβέρνησή της επιβιώσει, θα επιστρέψει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων με εναλλακτικό σχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016. «Η Βουλή μίλησε και αυτή η κυβέρνηση θα ακούσει» είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές της αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα της.

Τι μπορεί να γίνει στο εξής, ποια σενάρια φαίνονται πιθανά και πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί αναλύει το BBC.

1. Καμία συμφωνία

Εάν δεν υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη, αυτό που θα συμβεί είναι αυτόματα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προχωρά κανονικά με ορόσημο την 29η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση θα θελήσει πιθανώς να περάσει κάποια νομοθεσία, για την προετοιμασία της χώρας ενόψει Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

Οι βουλευτές πάντως- και πολλοί άλλοι στη Βρετανία και την Ευρώπη – απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο και θεωρείται βέβαιο πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί.

2. Νέα ψηφοφορία

Η κυβέρνηση παραμένει με την τρέχουσα συμφωνία στα χέρια. Η Τερέζα Μέι έχει πει πως θα έχει συζητήσεις με πολιτικούς των άλλων κομμάτων για να εξετάσουν πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της εξόδου. Πιθανώς αυτό να περιλαμβάνει μικρές προσαρμογές στη συμφωνία ή και αίτημα μικρών αλλαγών από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ή τη δέσμευση συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο μερών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή σύντομα. Εάν η κυβέρνηση επιστρέψει με την ίδια ακριβώς συμφωνία, υπάρχει πρόβλημα, καθώς υπάρχει η αρχή να μην ερωτώνται οι βουλευτές επι του ίδιου θέματος στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής.

Ωστόσο η αρχή αυτή έχει συμφωνηθεί να μην ισχύσει εάν η Βουλή αλλάξει άποψη. Και σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρός της μπορεί να επιλέξει να επιτρέψει νέα συζήτηση.

3. Διευρυμένες διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για το Brexit. Δεν πρόκειται για μικρές τροποποιήσεις στο τρέχον κείμενο και δεύτερο ψηφοφορία, αλλά πλήρη επαναδιαπραγμάτευση που μπορεί να χρειαστεί χρόνο και παράταση του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, προκειμένου η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να καθυστερήσει.

Αυτό απαιτεί δύο βασικά βήματα. Πρώτον θα πρέπει η Βρετανία να καταθέσει επίσημο αίτημα παράτασης, κάτι που μπορεί να εγκριθεί μόνο με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεύτερον η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα νομικό μέσο να αλλάξει τον ορισμό της «ημέρας εξόδου» στη Συνθήκη Αποχώρησης από την ΕΕ και οι βουλευτές να ψηφίσουν επί της αλλαγής αυτής.

Εάν η ΕΕ αρνηθεί να αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στις άλλες της επιλογές. Χθες πάντως, η Κομισιόν ξεκαθάρισε, μέσω του εκπροσώπου της, πως η συμφωνία για το Brexit δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση.

4. Νέο δημοψήφισμα

Το σενάριο αυτό, όπως ισχύει με την επαναδιαπραγμάτευση ή την προσφυγή στις κάλπες, απαιτεί παράταση του Άρθρου 50. Ο χρόνος δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος πριν τις 29 Μαρτίου.

Και δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, καθώς η διαδικασία αυτή ορίζεται από συγκεκριμένο νόμο. Οπότε θα χρειαστεί να περάσει νέα νομοθεσία για να γίνει νέο δημοψήφισμα και να προσδιοριστούν οι όροι του, όπως το ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει αλλά και ποιο ερώτημα θα τεθεί.

Ακόμα και αν περάσει η νομοθεσία, δημοψήφισμα δεν μπορεί αν γίνει άμεσα, αφού προβλέπεται μία συγκεκριμένη περίοδος πριν τη διενέργειά του. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ελάχιστος χρόνος για να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω βήματα είναι 22 εβδομάδες. Κι ακόμα κι αν βρεθεί τρόπος μικρής επίσπευσης, και πάλι ο χρόνος μέχρι τις 29 Μαρτίου δεν επαρκεί.

5. Εκλογές

Η Τερέζα Μέι μπορεί να αποφασίσει πως ο καλύτερος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο είναι οι πρόωρες εκλογές- προκειμένου να λάβει λαϊκή εντολή για τη συμφωνία της.

Δεν έχει την ευχέρεια έτσι απλά να ζητήσει εκλογές αλλά, όπως έκανε το 2017, μπορεί να αξιοποιήσει ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας και να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου. Το συντομότερο που μπορούν να γίνουν εκλογές είναι 25 ημέρες μετά την ψηφοφορία αυτή, οπότε και πάλι θα χρειαστεί παράταση του Άρθρου 50.

6. Νέα πρόταση μομφής

Οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής ανά πάσα στιγμή. Κανονικά, νέες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνο πέντε χρόνια μετά τις προηγούμενες- ήτοι το 2022. Αν όμως περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τότε η Βουλή διακηρύσσει πως «δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος». Αρχίζει στη συνέχεια αντίστροφή μέτρηση 14 ημερών, στη διάρκεια των οποίων η νυν κυβέρνηση ή κάποια εναλλακτική επιχειρεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν αυτό δεν γίνει, προκηρύσσονται εκλογές. Κάλπες όμως δεν μπορούν να στηθούν παρά τουλάχιστον 25 ημέρες μετά.

Άλλες πιθανότητες

Το Δικαστήριο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αποφανθεί πως η Βρετανία μπορεί, με νόμιμο τρόπο, να ανακαλέσει το Άρθρο 50 και να ακυρώσει μονομερώς το Brexit. Καθώς όμως η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην ολοκλήρωσή του, δεν φαίνεται πιθανό ένα τέτοιο σενάριο παρά μόνο, ίσως, εάν αποτύχουν άλλες επιλογές, όπως η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή η αλλαγή της κυβέρνησης.

Η Τερέζα Μέι μπορεί πάντα να παραιτηθεί, εάν δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία της και δεν είναι προετοιμασμένη να αλλάξει πορεία. Αυτό θα εκκινήσει διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας στους Εργατικούς και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Όποιος κι αν βρεθεί όμως στη θέση της, τις ίδιες επιλογές, κατά βάση, θα κληθεί αν διαχειριστεί αναφορικά με το Brexit.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Η απειλή ενός μεγάλης κλίμακας παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων αποτελούν τους κυρίαρχους παγκόσμιους κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ(World Economic Forum) εν όψει της ετήσιας συνόδου του στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή εμφανίζονται, επίσης, ψηλά στη λίστα των πιθανών απειλών, η οποία καταρτίσθηκε με βάση τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ περίπου 1.000 πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών ηγετών για λογαριασμό του ομίλου που διοργανώνει τη σύνοδο του Νταβός.

Η έκθεση, που αναλύει τους παγκόσμιους κινδύνους και τις παγκόσμιες τάσεις σε έναν 10ετή ορίζοντα, αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του και ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. «Απλά δεν έχουμε τα πυρομαχικά να αντιμετωπίσουμε τη μορφή της επιβράδυνσης που μπορεί να έχουμε με βάση τη σημερινή δυναμική», δήλωσε ο πρόεδρος του WEF, Μπέργκε Μπρέντε.

Η οικονομική πολιτική, που ήταν κάποτε ένας τρόπος για αμοιβαίο όφελος στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αντιπάλων, «θεωρείται τώρα συχνά ως μέσο στρατηγικού ανταγωνισμού», σημειώνει η έκθεση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η χαλαρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που οδηγεί σε μαζικές απάτες και κλοπές δεδομένων θεωρείται, επίσης, σημαντικός παγκόσμιος κίνδυνος από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι παραβιάσεις δεδομένων επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη το 2018. «Η πιθανή αδυναμία σημαντικών τεχνολογικών υποδομών έχει γίνει όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια», καθώς οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση σε συστήματα κρατικών εταιρειών κοινής ωφέλειας, σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση θα διαμορφώσει την ατζέντα της συνόδου του Νταβός, στην οποία θα συμμετάσχουν παγκόσμιοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες. Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις «θα περιπλέξουν κάθε προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση σε θαρραλέες προσπάθειες για αναθεώρηση του παγκόσμιου καπιταλισμού», σημειώνεται.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Brexit | Χάος μετά το “χαστούκι” στη Μέι

Δημοσιεύτηκε

στις

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ -το αποτέλεσμα σήμανε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.  Η Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως αναμένεται να την ξεπεράσει.

Καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.   Αφού η συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Μπρέξιτ – θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 – να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Νίκολα Στέρτζον: Η Τερέζα Μέι οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία, ώστε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (…). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

Μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη» είδε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, «ψυχραιμία» ζητεί η αρχηγός της CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η χθεσινή ήταν μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη», αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.  «Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Μπρέξιτ είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ’ όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.

Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προέτρεψε να πρυτανεύσει η «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές «παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε» αυτή την έκβαση, «το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί «μια ειδική κατάσταση».

«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: είναι μια απόφαση που μας πονάει. Και λέμε: θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε». Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ και προέτρεψε το ΗΒ «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».

Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μίλησε για «καταστροφικό» αποτέλεσμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές».

Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi: «Πολύ υψηλή» η πιθανότητα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντριπτική διαφορά. «Μετά την εμφατική απόρριψη» της συμφωνίας, το να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει» το κείμενο αυτό, προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Σίτι. «Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Η UBS προτρέπει τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε βρετανικά αξιόγραφα

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο ΗΒ, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS που είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναταραχή στις αγορές δεν θα κοπάσει ωσότου να υπάρξει σαφής έκβαση στη διαδικασία, προέβλεψε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS. «Δεν προτείνουμε στους επενδυτές» να κάνουν τοποθετήσεις στη στερλίνα, σε μετοχές στο ΗΒ ή σε αξιόγραφα, τουλάχιστον για όσο «υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη σαφήνειας», εξήγησε. «Εντός των υπαρχόντων χαρτοφυλακίων», οι επενδυτές καλά θα έκαναν «να περιορίσουν την όποια έκθεση τους στο ΗΒ», επέμεινε.

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν σκανδιναβοί πολιτικοί 

«Πολύ ατυχή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. «Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Και ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε ο Ράσμουσεν μέσω Twitter. «Επαφίεται τώρα στη βρετανική κυβέρνηση να προτείνει τον δρόμο που θα πάρουμε. Στο μεταξύ, θα εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για (το Μπρέξιτ) χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

 Η Αν Λίντε, η σουηδή υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Εμπόριο, εξέφρασε, επίσης μέσω Twitter, «λύπη διότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τη συμφωνία ΗΒ – ΕΕ για την αποχώρηση», που κατ’ αυτήν «παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει ένα συντεταγμένο Μπρέξιτ».

Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν «ιστορικό»: «Πρόκειται μακράν για τη χειρότερη ήττα για μια κυβέρνηση του ΗΒ στη σύγχρονη ιστορία. Απλούστατα δεν υπάρχει τρόπος που να μπορεί η συμφωνία για την αποχώρηση να διασωθεί. Αν η κυβέρνηση της Μέι επιβιώσει αύριο, μια εντελώς νέα προσέγγιση είναι ο μόνος πιθανός τρόπος να αποφύγουμε ακόμη χειρότερο χάος». «Αν ουδείς θέλει στ’ αλήθεια ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, τότε απλούστατα το Μπρέξιτ πρέπει να καθυστερήσει. Η πίεση για ένα νέο δημοψήφισμα κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθεί. Κι αυτό θα πάρει χρόνο. Αλλά η ΕΕ πρέπει να δώσει τον χρόνο» που απαιτείται, συμπλήρωσε μέσω Twitter.

Γιούνκερ και Τουσκ καλούν τη Βρετανία να διευκρινίσει τις προθέσεις της

Τα σενάρια

Ατακτο Brexit

Ενα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας. Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονταν στην περίπτωση αυτή από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα έπρεπε να εφαρμοσθούν.

Ελλείψεις φαρμάκων, κουμφούζιο γύρω από τα λιμάνια, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, υποχώρηση της ανάπτυξης…Αυτοί οι κίνδυνοι απορρίπτονται από τους ακραίους υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούν ότι «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι καλύτερο από μία κακή συμφωνία» και που επιμένουν σε μία «ανεξάρτητη» εμπορική πολιτική.

Ωστόσο, η απειλή ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε την περασμένη βδομάδα από τους βουλευτές με την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Νέες εκλογές

Aν και περί τους εκατό βουλευτές Τόρις προσπάθησαν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι τον Δεκέμβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν με το Εργατικό Κόμμα σε έναν ελιγμό που θα οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην απώλεια της εξουσίας. Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλουν να διαπραγματευθούν μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα χρειασθεί χρόνος, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παραπέμποντας σε αναβολή του Brexit.

Αναβολή του Brexit

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο και αυτό, ακόμη και αν η Τερέζα Μέι επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού δεν θα της έμενε αρκετός χρόνος για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών απαιτεί επίσης αναβολή του Brexit.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο «Τιτανικός» της Μέι και το θολό τοπίο του Brexit μετά την συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε αχαρτογράφητα νερά, με πολλά σενάρια στο τραπέζι, από αισιόδοξα έως εντελώς απαισιόδοξα, μπαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Η Μέι «χρεώνεται» τη μεγαλύτερη ήττα που έχει καταγραφεί στη βρετανική ιστορία για εν ενεργεία κυβέρνηση, μετά τη συντριπτική καταψήφιση της συμφωνίας της με 432 ψήφους έναντι 202.

Μία ημέρα μετά την πανωλεθρία της, η Μέι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησής της ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας για «καταστροφική» ήττα. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το απόγευμα για έξι ώρες, και το εάν η πρωθυπουργός θα επιβιώσει θα κρίνει πολλά για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Η ήττα, όπως σημειώνει το BBC θεωρείται ως τεράστιο πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία έχει αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια στην προσπάθεια διαμόρφωσης των όρων αυτής της συμφωνίας, στην οποία οι Βρετανοί βουλευτές γύρισαν με κατηγορηματικό τρόπο την πλάτη.

Η συμφωνία είχε στόχο να καταγράψει τους όρους της συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρίου αλλά και τη μεταβατική περίοδο, διάρκειας 21 μηνών, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονταν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, αλλά η Μέι είχε ζητήσει την αναβολή της προσπαθώντας εναγωνίως να κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων βουλευτών αλλά και βλέποντας την καθαρή επικείμενη ήττα της.

Η διαδικασία του Brexit συνεχίζεται κανονικά παρά την καταψήφιση της συμφωνίας, και η επίσημη ημερομηνία αποχώρησης παραμένει η 29η Μαρτίου. Ωστόσο πλέον οι όροι της αποχώρησης αλλά και ο ακριβής της χρόνος είναι ασαφείς. Πολλοί βουλευτές, που ο καθένας επιδιώκει κάτι διαφορετικό, είτε νέο δημοψήφισμα, είτε πιο ήπιο Brexit, είτε πλήρη ακύρωση του Brexit είτε έξοδο χωρίς συμφωνία, εντείνουν τώρα τις προσπάθειές τους για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους, καθώς αποδυναμωμένη η Τερέζα Μέι δεν μπορεί παρά να ακούσει τα επιχειρήματά τους

Προσπάθεια να βρεθεί «plan B»

Ήδη βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50».

Διχασμένο το Κοινοβούλιο και διακομματικά «μέτωπα»

Το θέμα δίχασε τη βρετανική Βουλή αλλά και πέρασε τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές. Περίπου 118 βουλευτές των Τόρις, τόσο υπέρμαχοι του Bremain όσο και υπέρμαχοι του Brexit, ένωσαν τις φωνές τους με την αντιπολίτευση και ψήφισαν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, κατά της συμφωνίας της Μέι ενώ τρεις Εργατικοί τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Το θέμα που αναδείχθηκε στο πιο δύσκολο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων ήταν αυτό του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας και του λεγόμενου backstop, μια λύση σαν σχέδιο Β που θα συνέβαλε στην αποφυγή της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Η Τερέζα Μέι ήλπιζε οι νέες διαβεβαιώσεις που έδωσαν αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το backstop θα είναι προσωρινό και πως εάν χρειαστεί αν εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει μόνο για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, θα βοηθούσαν στο να κερδίσει ευρύτερη στήριξη για τη συμφωνία της. Κάτι που δεν έγινε.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, υπό κανονικές συνθήκες, μία τέτοια συντριπτική ήττα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα κυβερνητικής πολιτικής θα ακολουθούνταν  από παραίτηση της πρωθυπουργού.

Ωστόσο η Μέι έδειξε την πρόθεσή της να παραμείνει στη θέση της και να συνεχίσει την προσπάθειά της, σε δήλωσή της αμέσως μετά την ψηφοφορία.

«Η Βουλή μίλησε και αυτή η κυβέρνηση θα ακούσει» είπε στους βουλευτές της. Πρότεινε διακομματικές συνομιλίες για να βρεθεί διέξοδος για το Brexit, εφόσον βέβαια πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και φανατικός υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον είπε πως η ήττα ήταν μεγαλύτερη κι από αυτό που αναμενόταν και σημαίνει πως η συμφωνία της Μέι είναι «νεκρή». Ταυτόχρονα όμως, όπως τόνισε, δίνει στην πρωθυπουργό την ξεκάθαρη εντολή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία, χωρίς το αμφιλεγόμενο backstop.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε λόγο για «ιστορικών διαστάσεων» ήττα της Μέι και ζήτησε και πάλι το «ρολόι» του Άρθρου 50- που προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης ενός κράτους- μέλους από την ΕΕ- να σταματήσεις, προκειμένου να γίνει νέο δημοψήφισμα.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ο κίνδυνος για «άτακτο Brexit» είναι μεγαλύτερος μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, καθώς αυτή ήταν «ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί συντεταγμένη αποχώρηση». «Απευθύνω έκκλησης το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και διερωτήθηκε μέσω Twitter »«ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;»

Σε δήλωσή της και η ιρλανδική κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τονίζει πως εξακολουθεί να θεωρεί αυτή τη συμφωνία τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Ταυτόχρονα ωστόσο το Δουβλίνο δηλώνει πως θα εντείνει τις προετοιμασίες του και για Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: