Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με κτηνοτρόφους και βουλευτές της Καβάλας συναντήθηκε στο ΥΠΑΑΤ η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τους βουλευτές Καβάλας κ.κ. Μορφίδη και Παπαφιλίππου, μαζί με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων της περιοχής δέχθηκε στο γραφείο της η Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το Υπουργείο, για τους ελέγχους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς επίσης για την επικείμενη υπουργική απόφαση που θα αφορά τα πρόστιμα για την παράνομη εισαγωγή γάλακτος.

Η κ. Τελιγιορίδου ενημερώθηκε για το κρούσμα βρουκέλλωσης που εντοπίστηκε στην περιοχή της Λεκάνης και διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους, πως άμεσα θα επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο από την γενική διεύθυνση κτηνιατρικής, για να ερευνήσει την σπουδαιότητα του περιστατικού και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή : www.ypaithros.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μπαίνουν 6.500 «κατάσκοποι» στα χωράφια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» μπαίνει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα εγκατασταθούν 6.500 τηλεματικοί σταθμοί στα χωράφια.

«Πρέπει να ποτίσει τα σπαράγγια, να μαζέψεις φράουλες και να ψεκάσεις τις ελιές». Αυτό το μήνυμα θα φτάνει στο κινητό του καλλιεργητή και θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γίνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Θα περιλαμβάνει μια τεχνολογική πλατφόρμα και την απαραίτητη υποδομή για την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών.

Στόχος είναι να καλυφθεί το 60% της παραγόμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων με αρχική εφαρμογή στις 20 πιο παραγωγικές και εξαγώγιμες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, το ρύζι, το βαμβάκι, την ελιά, το αμπέλι, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά, ενώ σταδιακά θα καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Οι σταθμοί θα έχουν δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ τους και με την πλατφόρμα, ενώ θα είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες μέτρησης εδαφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ. Η αποστολή των δεδομένων που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες θα στέλνονται στην πλατφόρμα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Από το έργο αυτό θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση περίπου 450.000 αγρότες, γεωργοί κλπ, οι οποίοι οι οποίοι θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλλιεργητικές συμβουλές.

Αυτές θα φτάνουν στο κινητό του αγρότη μέσω γραπτού μηνύματος (sms), χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η τηλεφωνική συσκευή να είναι smart phone, είτε μέσω εφαρμογής (application). Παράλληλα, ο γεωργός θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την ψηφιοποίηση των καλλιεργητικών δεδομένων (π.χ. πότε/πόσο πότισε, πότε/πόσο έβρεξε) ενώ παράλληλα προβλέπεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των ωφελούμενων μέσω ημερίδων και online επιμόρφωσης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

EΝΑ με τη γη | Οδοιπορικό στην Θάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

Δείτε την Πέμπτη στις 22:00 στην εκπομπή ΕΝΑ με τη γή το συγκινητικό οδοιπορικό στην Θάσο για την φετινή καταστροφική συγκομιδή της ελιάς.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστολές των Αντιπεριφερειαρχών Καβάλας – Δράμας για τις “μειονεκτικές περιοχές”

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχετικά με κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με αντικείμενο το παραπάνω θέμα, στο οποίο προβλέπεται νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») σε εφαρμογή των καν. (Ε.Ε.) 1698/2005 και 1305/2013, η οποία μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ισχύει από 1-1-2019, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. οι οποίοι συμμετείχαμε σε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στην προτεινόμενη νέα οριοθέτηση που περιγράφεται στο κείμενο. Το συγκεκριμένο κείμενο ενώ συμπεριλαμβάνει στην παράγραφο «Ειδικά Κριτήρια» την περιοχή όλης της Θράκης, στις «μειονεκτικές περιοχές» εξαιρεί το υπόλοιπο κομμάτι της Περιφέρειάς μας δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία από αυτές χωρίς την παραμικρή αιτιολογία. Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή αυτή δεν τεκμηριώνεται, στην ουσία η αυθαίρετη αυτή διάκριση καταργεί την έννοια της Περιφέρειας και της «περιφερειακότητας» καθώς διαιρεί χωρίς κανένα κριτήριο την Περιφέρεια σε δύο περιοχές την «προνομιούχα», η οποία εντάσσεται στον νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτικές περιοχές») και την «μη προνομιούχα» που δεν εντάσσεται σ’ αυτές. Σε περίπτωση δε που το παραπάνω ατυχές κείμενο διαβούλευσης υιοθετηθεί ως έχει θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπως και της Δράμας. Συγκεκριμένα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι 12 Τοπικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Καβάλας που χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως «μειονεκτικές περιοχές» θα στερηθούν των
ενισχύσεων των εξισωτικών αποζημιώσεων που λαμβάνουν μέσω του ΟΣΔΕ για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς η νέα οριοθέτηση θα ισχύει για 2 ή και 3 προγραμματικές περιόδους. Πέραν αυτού οι αγρότες των παραπάνω περιοχών αλλά και όλοι οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα θα στερηθούν την αυξημένη μοριοδότηση στην περίπτωση του προγράμματος των νέων γεωργών όπως και τα αυξημένα ποσά εφάπαξ ενίσχυσης που ισχύουν για τις «μειονεκτικές περιοχές» και με δεδομένο ότι η τελική κατάταξη των δικαιούχων για τα παραπάνω μέτρα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας θα μειονεκτούν έναντι των αγροτών της υπόλοιπης Περιφέρειας, δηλαδή της Θράκης. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να στερηθούν την εύλογη πρόσβαση σε χρήσιμα χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέληξε και πρότεινε την συγκεκριμένη εμφανώς προβληματική νέα οριοθέτηση δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ούτε και τελεί σε γνώση των ενδιαφερόμενων φορέων, οπότε παραμένει άγνωστο με ποια ακριβώς κριτήρια, μετρήσιμα μεγέθη και σκεπτικά επιλέχθηκε η
ένταξη στις «μειονεκτικές περιοχές» σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης. Άποψή μας είναι ότι η νέα οριοθέτηση οφείλει να γίνει με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η δε οριοθέτηση οφείλει να γίνει, ανά περιοχή, σε επίπεδο τοπικής κοινότητας με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός «Ειδικών Κριτηρίων» δεν μπορεί να διαιρεί αδικαιολόγητα μία περιφέρεια σε μία ευνοούμενη περιοχή που θα λαμβάνει την εξισωτική αποζημίωση και τα επιπλέον ωφελήματα και σε μία μη ευνοούμενη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω όλοι οι παρακάτω υπογράφοντες εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαμε στην σύσκεψη της 02-10-2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για το θέμα διαβούλευσης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά προβλήματα («μειονεκτικές περιοχές») της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ζητάμε την τροποποίηση του συγκεκριμένου κειμένου διαβούλευσης για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και την αντικατάσταση της λέξης «Θράκη» με τις λέξεις «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» στο κεφάλαιο «Ειδικά Μειονεκτήματα» για τους λόγους που παραθέσαμε. Επίσης ζητούμε το παρόν κείμενο να προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποφασίσει σχετικά και να προωθήσει το αίτημά μας στο αρμόδιο υπουργείο.

ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ Δρ. Θ. Μαρκόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Δήμος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης
Δήμαρχος

Δήμος Νέστου Ε. Τσομπανόπουλος

Δήμαρχος
Δήμος Καβάλας Β. Μπαλτζίδου

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα

ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζ. Μυστακίδης
Πρόεδρος ΔΕ
Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας Γ. Μπαλίκας
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας Θ. Καλπακίδης
Πρόεδρος
Αγροτικός Σύλλογος Νέστου Σ. Αργυράκης
Πρόεδρος

Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.
Καβάλας

Ν. Δημόπουλος
Πρόεδρος
ΤΟΕΒ Χρυσούπολης Αθ. Καβάζης
Πρόεδρος
ΕΑΣ Καβάλας Κ. Λεπίδας
Πρόεδρος ΔΣ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ
ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ:
ΠΕ Δράμας               Πατακάκης Ανάργυρος
Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας                                          Κιουτσουκάκης Ιωάννης
Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας       Κεσκίνογλου Ιωάννης

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ν. Δράμας                               Γκότιας Χρήστος

Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης                  Ακριτίδης Κωνσταντίνος

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πόλη και Ζωή | Στην τελική φάση σχέδιο αποκλεισμού των γεωργών και κτηνοτρόφων

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική φάση σχέδιο αποκλεισμού των γεωργών και κτηνοτρόφων των μειονεκτικών περιοχών της Δράμας από την καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων!!!

Γιατί σιωπούν οι αιρετοί μας άρχοντες;

Έχουν αποδεχθεί τον αφανισμό της Δράμας από τον χάρτη;

Σε Δημόσια Διαβούλευση από 13 /9/2018 μέχρι 1/10/2018 τέθηκε Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Οριοθέτηση των μειονεκτικών Κοινοτήτων της χώρας.
Με την συγκεκριμένη απόφαση, ενώ συνεχίζουν να καταβάλλονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις στις ορεινές περιοχές, πέντε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δράμας (Ξηροποτάμου, Χωριστής, Καλλιφύτου, Μοναστηρακίου, Μυλοποτάμου), που είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, αποχαρακτηρίζονται και αποκλείονται από την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίζονται ως μειονεκτικές Κοινότητες όλες οι Κοινότητες της Θράκης, αλλά και Κοινότητες σε νησιά όπως η Σαλαμίνα, η Αίγινα, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος κλπ.

Αιτία για τον αποκλεισμό των Κοινοτήτων της Δράμας είναι η αυθαίρετη αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης, σύμφωνα με τα οποία δεν εξετάζεται πλέον ο χαρακτηρισμός ως μειονεκτικής της κάθε Κοινότητας ξεχωριστά, αλλά χαρακτηρίζεται ή αποχαρακτηρίζεται το σύνολο των Κοινοτήτων κάθε Νομού.

Εάν η απόφαση αυτή δεν αλλάξει και ισχύσει ως έχει, οι επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων που διατηρούν εκμεταλλεύσεις στις Κοινότητες αυτές του Δήμου μας θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού θα σταματήσουν να εισπράττουν εξισωτικές αποζημιώσεις και δεν θα ενισχύονται από τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης. Η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα έχει άμεσα δυσμενείς επιπτώσεις στις οικογένειες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, αλλά και στο σύνολο της αγοράς του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή ‘αγρόν αγοράζει’!

Ούτε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του χωριού του ενδιαφέρεται ο κ. Δήμαρχος!
Κατά τα άλλα, υπάρχει και αμειβόμενος Αντιδήμαρχος για αγροτικά θέματα!

Ας ξυπνήσουν επιτέλους και ας ενδιαφερθούν!!!

Το θέμα έχει αναδειχθεί από άλλους μικρότερους Δήμους του νομού μας, αλλά και από τον γειτονικό νομό της Καβάλας.

Τι περιμένουν;

Γραφείο Τύπου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Αν γινόντουσαν τώρα εκλογές ποιο κόμμα πιστεύεται θα εκλεγόταν πρώτο

Σύριζα
Νέα Δημοκρατία
ΚΚΕ
Χρυσή Αυγή
Δημοκρατική Συμπαράταξη
ΑΝΕΛ
Λαϊκή Ενότητα
Αλλο
Created with SurveyMaker

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: