Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επιστολή Δημάρχου Καβάλας προς ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συχνές, ενίοτε και πολύωρες, διακοπές ρεύματος στα όρια του Δήμου Καβάλας. Αποκορύφωμα ήταν η πολύωρη διακοπή ρεύματος την 9η-1-2019, καθώς και η χθεσινοβραδινή και η σημερινή επίσης διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Καβάλας, μεταξύ αυτών και σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Καβάλας. Αυτές οι συχνές και πολύωρες διακοπές δημιουργούν πλείστα και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δομών, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των νοικοκυριών και φυσικά στους συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ των οποίων διακινδυνεύεται ακόμη και η ίδια τους η ζωή, ιδίως στις περιπτώσεις  όπου είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη.

Παρέλκει να τονίσει κανείς τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται τόσο σε οικοσυσκευές, συσκευές ελεύθερων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, καθώς και στην αναπόδραστη μείωση τζίρου στην ιδιωτική και όχι μόνο, οικονομία του Δήμου μας. Το φαινόμενο αυτό εκφεύγει πλέον των ορίων -κατά την ταπεινή άποψη μας – σύνηθων ενδεχομένως βλαβών.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εγγράφως για το ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες αυτών των φαινομένων, τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για την οριστική αποκατάσταση των βλαβών αυτών.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διπλή διπλωματική παγίδα στήνει ο Τσαβούσογλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Παγίδες, τις οποίες επιχειρεί να καμουφλάρει ως… υπαναχωρήσεις, κάνει η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε μεν γεωτρήσεις, αλλά χωρίς… προκλήσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ενώ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει προϋποθέσεις διαλόγου για τα ενεργειακά κάνει «εκπτώσεις», θέτοντας επί τάπητος και άλλες μεθόδους συνεργασίας των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους, ακόμα και μέσω ΕΕ, ενώ παράλληλα θέτει ως μίνιμουμ την εγγύηση των τουρκικών δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές θέσεις, κρύβουν βέβαια παγίδες, αλλά αποτελούν μια ακόμη ένδειξη ότι στόχος της έντασης στο Αιγαίο και της ρητορικής κλιμάκωσης δεν είναι το θερμό επεισόδιο, ούτε οι εδαφικέ διεκδικήσεις, αλλά τα ενεργειακά και κεντρική επιδίωξη να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διάλογο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, η πρώτη γεώτρηση θα διενεργηθεί δυτικά της Κύπρου αλλά εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε.

Για το θέμα της εξόρυξης του κυπριακού φυσικού αερίου ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς όπως είναι μέσω Ε.Ε. ή μέσω εταιρειών, ενώ ανέφερε ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι χωρίς να υπάρξει ένταση να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Η τοποθέτηση αυτή στόχο έχει να δείξει ότι η Τουρκία έχει καλές προθέσεις και ζητά συνεργασία, ενώ στην πραγματικότητα κρύβει την αδυναμία της, καθώς βρίσκεται εκτός πάνελ για τα ενεργειακά. Επίσης, προσπαθεί να περάσει πλαγίως και δολίως να αναβαθμίσει το statusτων κατεχομένων, εξαναγκάζοντας μια κάποια συνεργασία, έστω και υπό το μανδύα της ΕΕ, καθώς τότε θα αναγνωριστούν ως κοινότητα και θα έχουν διαφορετική διαπραγματευτική δύναμη.

Εν τέλει, όμως, και γνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές δεν θα κερδίσουν, ούτε τις εντυπώσεις, η Άγκυρα ζητά, απλά εγγύηση των δικαιωμάτων της. Πρακτικά, όμως και αυτό αποτελεί παγίδα, καθώς ενδεχόμενη αναγνώριση τουρκικών δικαιωμάτων υπονομεύει την προοπτική λύσης χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας έχει ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο «Αλάνια -1».

«Για το δεύτερο γεωτρύπανο μας που θα έρθει θα ξεκινήσει γεώτρηση στην δική μας ΑΟΖ η οποία είναι ταυτόχρονα και δυτικά της Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκε και εκεί με εντολή του Προέδρου μας όλοι κάνουν τώρα αυτό που τους αναλογεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

«λέγεται ότι γύρω από το νησί υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι σωστό. Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα; Ναι, έχει. Και η Ελληνοκυπριακής πλευρά το λέει. Τώρα η επιθυμία μας είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού. Τώρα αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, λένε. Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε; Θα το κάνουμε όταν αρχίσουμε να πουλάμε το φυσικό αέριο, λένε. Αν θα το κάνεις τότε, γιατί δεν το κάνεις τώρα; Τώρα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης λένε. Αν υπάρχει τώρα πίεση της κοινής γνώμης θα υπάρχει και τότε. Μπορεί να σημαίνει αυτό αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»; Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες. Μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕ. Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει. Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών να γίνει μέσω εταιρειών».

ενώ συμπλήρωσε:

«Το δικό μας αίτημα είναι πολύ νόμιμο, είναι ένα αίτημα που δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και χωρίς να υπάρξει ένταση να εξορυχθεί το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ό,τι υπάρχει»,

ανέφερε.

Auditor’s note Η ΄δήλωση αυτή, όμως, αποτελεί τη δεύτερη παγίδα, καθώς επιχειρεί να δημιουργήσει διαπραγματεύσεις, εκεί που δεν υπάρχει βάση και λόγος, θέλοντας κατ’ ελάχιστο να κερδίσει τις εντυπώσεις και στην καλύτερη περίπτωση να εξαναγκάσει τους εμπλεκόμενους παράγοντες να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν τουρκικά δικαιώματα, σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε

«Συζητούν και άλλα πράγματα αλλά για να θολώσουν τα νερά. Αν δεν πάει μέσω της Τουρκίας δεν θα είναι πραγματοποιήσιμο και δεν θα έχει νόημα να εξορυχτούν. Επομένως ελάτε τότε με αυτή την συναντίληψη, όλοι μαζί, ο Τουρκοκυπριακός λαός, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να πάει μέσω Τουρκίας. Όλοι να κερδίσουν και το νησί Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρήνης και γαλήνης. Φυσικά τώρα για τη λύση μέχρι τον Μάιο δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα αλλά συνεχίζουμε τις ανεπίσημες επαφές μας. Τι κακό υπάρχει σε αυτό που ζητάμε; Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Αλλά εμείς δεν το επιτρέπουμε αυτό. Εμείς θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας. Αυτό είναι δικαίωμά μας»

Σε ερώτηση αν θα γίνει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία έχει μια στάση: Θα προστατεύει πάντοτε τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού».

και κατέληξε….

«Από αυτή την άποψη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν ή εάν είναι όνειρο να ξυπνήσουν από τις απόψεις για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Δεν το λέμε για να τους κοροϊδέψουμε ή να τους προσβάλουμε αλλά να δουν ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει και ανάλογα να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς σχετικά με τις βάσεις και το στρατό στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το υπουργείο Άμυνάς μας, το Γενικό Επιτελείο μας, οι ναυτικές μας δυνάμεις, οι αεροπορικές μας δυνάμεις εργάζονται όλες μαζί»,

crisismonitor.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

BUSINESS-STORIES

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Έψιλον, ετοιμασία για Karish North – Αύξηση παραγωγής και λειτουργικών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2018

Δημοσιεύτηκε

στις

Η έναρξη των γεωτρήσεων ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, η προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης Karish North στην θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και η αύξηση παραγωγής και λειτουργικών επιδόσεων χαρακτήρισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοίνωσε η Energean. Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές εξελίξεις στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν οι εξής:

 Αντλήθηκαν 460 εκατ. δολάρια από την Δημόσια Εγγραφή στην Κύρια Αγορά του
Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, την μεγαλύτερη Δημόσια Εγγραφή στην βιομηχανία
πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και τέσσερα χρόνια.
 Υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισεκ. δολαρίων με ελκυστικό μέσο
επιτόκιο 4%.
 Λήφθηκε η τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και
Tanin τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την προμήθεια των πρώτων ποσοτήτων αερίου στο
Α΄ 3μηνο του 2021.
 Αυξήθηκαν τα βεβαιωμένα αποθέματα (2P) στα 349 εκατ.βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου,
δηλαδή σχεδόν επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τα 51 εκατ. βαρέλια της περιόδου της
εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
 Πιστοποιήθηκαν 7,5 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικοί πόροι στα επτά
θαλάσσια blocks του Ισραήλ με σημαντικές γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας.
 Η Energean δεσμεύθηκε για την ιδιαίτερα σημαντική ερευνητική γεώτρηση στο Karish
North, η οποία ξεκινά στο πρώτο 3μηνο του 2019 και έχει ως στόχο δυνητικούς
ανακτήσιμους πόρους 1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 16 εκατ. βαρέλια
ρευστούς υδρογονάνθρακες (στην Energean αναλογεί το 70%) με 69% γεωλογικές
πιθανότητες επιτυχίας.
 Η μέση ημερήσια παραγωγή ανήλθε σε 3.801 βαρέλια, αυξημένη κατά 50% έναντι του Α΄
6μήνου 2017.
 Ολοκληρώθηκε η οριζόντια γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, η οποία έδωσε πάνω από 1.000
βαρέλια ημερησίως μέση παραγωγή στη διάρκεια του Α΄ 6μήνου..
 Μειώθηκε το κόστος παραγωγής κατά 27%, στα 19 δολάρια ανά βαρέλι (έναντι 26 δολ στο
Α΄ 6μηνο του 2017), με εκτίμηση για περαιτέρω καθοδική πορεία.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά: «Στη διάρκεια της περιόδου, διασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του μεγάλου project ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ. Υπογράψαμε ένα συνολικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη του έργου με τον κατασκευαστικό όμιλο TechnipFMC , απλοποιώντας τις ανάγκες διαχείρισης του project και την έκθεση σε χρηματοοικονομικά ρίσκα. Παράλληλα, διασφαλίσαμε μελλοντικά έσοδα ύψους 12 δισεκ. δολαρίων, υπογράφοντας 12 οριστικά συμβόλαια πώλησης αερίου για παράδοση συνολικά 4,2 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως. Στους επόμενους 18 μήνες, έχουμε ως στόχο να επιβεβαιώσουμε επαρκείς πόρους για την χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας των 3,8 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως που θα διαθέτει το FPSO μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν τα κοιτάσματα Karish και Tanin. δημιουρώντας σημαντική αυξανόμενη αξία για τους μετόχους μας. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος παρακολουθεί την Energean, έχει πιστοποιήσει 7,5 τρισεκ. κυβικά πόδια προοπτικούς πόρους στα θαλάσσια οικόπεδα του Ισραήλ με υψηλή γεωλογική πιθανότητα επιτυχίας. Το δεδομένο αυτό μάς δίνει εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μας, προσηλωμένοι στην ερευνητική μας στρατηγική της αναζήτησης πόρων οι οποίοι μπορούν να γίνουν εύκολα οικονομικά εκμεταλλεύσιμοι. Η προσοχή μας τώρα πλέον είναι στραμμένη στα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο Karish North στιο πρώτο τρίμηνο του 2019».

Οι προοπτικές του 4 ου τριμήνου 2018
 Η εκτίμηση για τη μέση παραγωγή της χρονιάς διαμορφώθηκε μεταξύ 4.000 και 4.250
βαρελιών πετρελαίου ημερησίως (από 4.000 – 4.500 βαρέλια προηγουμένως), λόγω της
υποκατάστασης, στο γεωτρητικό πρόγραμμα, γεωτρήσεων εισπίεσης στον Πρίνο από την
οριζόντια γεώτρηση (ERD) στο κοίτασμα Έψιλον. Η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή θα
υπερβεί τις 10.000 βαρέλια το 2021.
 Κοπή πρώτου χάλυβα για το κέλυφος του FPSO.
 Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την ερευνητική γεώτρηση στο Karish North.
 Πρώιμη παραγωγή από την οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα Έψιλον
 Ολοκλήρωση πρώτης κάθετης γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον και έναρξη δεύτερης.
 Συνέχιση σεισμικών ερευνών (πρώτα στάδια)
 Δευτερεύουσα εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Business

Elith | Θέρμανση για μια ζωή

Δημοσιεύτηκε

στις

Πλεονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης:

Αντίθετα με τα συνηθισμένα συστήματα θέρμανσης που στηρίζουν τη λειτουργία τους στην κίνηση του θερμαινόμενου αέρα, η elith προσφέρει θερμαντικά σώμα- τα φτιαγμένα από φυσικά πετρώματα που θερμαίνουν τον χώρο μέσω υπέρυθρης εκπομπής.

Η αρχή λειτουργίας στα θερμαντικά σώματα της elith είναι παρόμοια με αυτήν του Ήλιου ή της φωτιάς, εκπέμπουν κύματα μεγάλου μήκους. Η κρυσταλλική δομή των φυσικών πετρωμάτων επιτρέπει στα σώματα της elith να εκπέμπουν την θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και να την κατανέμουν ομοιόμορφα στον χώρο. Τα αντικείμενα του χώρου απορροφούν την ενέργεια αυτή, την αποθηκεύουν και τη μοιράζουν ομοιόμορφα στο περιβάλλον.

Τα σώματα της elith είναι οικονομικά :

 • Η θέρμανση με ακτινοβολία διαχέει μεγάλου μήκους κύματα θερμότητας που ζεσταίνουν τα στερεά σώματα του χώρου. Έτσι εξοικονομούμε ενέργεια κατά 18%, γιατί ο χώρος χρειάζεται 3οC λιγότερη θερμοκρασία.
 • Η θέρμανση μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν προκαλεί κυκλική κίνηση του θερμαινόμενου αέρα, γι’αυτό διατηρεί ένα υγιεινό περιβάλλον.
 • Είναι οικολογικά γιατί δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όλα τα πλεονεκτήματα με μια ματιά

 • Συγκριτικά χαμηλότερο κόστος αγοράς του συστήματος.
 • Χαμηλή κατανάλωση ρεύματος – Εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Φυσική μετάδοση θερμότητας (με υπέρυθρη) – Υγιές κλίμα χώρου.
 • Γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση, μεταφέρονται εύκολα.
 • Κανένα κόστος συντήρησης, καμία φθορά.
 • Δεν σηκώνεται σκόνη κατά τη λειτουργία τους.
 • Δεν μολύνεται το περιβάλλον από την καύση πετρελαίου.
 • Εύκολα στο καθάρισμα.
 • Μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα οι τοίχοι από υγρασία.
 • Εξαιρετικός σχεδιασμός – Μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • Δεν προκαταβάλλονται έξοδα, δεν δεσμεύεται κεφάλαιο.
 • Εύκολος υπολογισμός κόστους.
 • Πιστοποιημένη ασφάλεια – Γερμανικό πιστοποιητικό ασφάλειας VDE.
 • 10 χρόνια εγγύηση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επενδυτής – έκπληξη στο μετοχικό σχήμα του LNG Αλεξανδρούπολης;

Δημοσιεύτηκε

στις

Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, γύρω από το μετοχικό σχήμα του LNG της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, υπάρχουν ζυμώσεις για την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του έργου ενός ακόμη επενδυτή, πέραν της ΔΕΠΑ, και της βουλγαρικής ΒΕΗ.

Τα σενάρια μιλούν τόσο για τη Cheniere, δηλαδή τον κυρίαρχο παίκτη στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου, όσο και για κάποιον άλλο αμερικανό παίκτη- “έκπληξη”, ενώ ακούγονται και ονόματα εταιρειών εκτός ΗΠΑ, αφού η Gastrade φέρεται να συζητά και με μεγάλους traders, που επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή.

“H τελική απόφαση θα ληφθεί, ανάλογα με τη μεγαλύτερη προστιθεμενη αξία, τόσο στρατηγικά, όσο και οικονομικά,την οποία και θα φέρει ο νέος μέτοχος στο έργο”, τονίζουν αρμόδιες πηγές προς το “Energypress”.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: