Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αμείωτο το κυνήγι θησαυρού στη Ροδόπη

Δημοσιεύτηκε

στις

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επίδοξων κυνηγών θησαυρού, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης του είναι …μηδαμινές. Σε 263 ανέρχονται οι άδειες που έχουν εκδοθεί από την τοπική Κτηματική Υπηρεσία για ανασκαφή θησαυρού από το 1934 μέχρι σήμερα, αλλά μόλις σε δύο αποκαλύφθηκε ο θησαυρός.

Τελευταία περίπτωση ανασκαφής για θησαυρό είναι αυτή που έγινε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου στην περιοχή του αναδασμού Μέγα Πιστού. 

Τρία άτομα, δύο από την Κομοτηνή και ένας από τον Πολύανθο, αιτήθηκαν και έλαβαν την σχετική άδεια ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Με την ίδια απόφαση συγκροτήθηκε και η επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας των ερευνών, που παρίσταται στη διάρκεια της ανασκαφής σύμφωνα με την νομοθεσία. 

Σε τεμάχιο αναδασμού του αγροκτήματος Μέγα Πιστού Νομού Ροδόπης έγινε η ανασκαφή, η οποία διήρκησε δύο ώρες. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν …άνθρακες. Έτσι οι κυνηγοί χρυσού εγκαταλείψαν την προσπάθεια. 

Η ανασκαφή έγινε για να βρεθεί ο θησαυρός μεγάλης αξίας που, σύμφωνα με τις τοπικές εικασίες, χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι κυνηγοί χρυσού πιστεύουν ότι εγκαταλείφθηκε στην περιοχή κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού. Μάλιστα εικάζεται ότι υπάρχουν λίρες, πλάκες χρυσού ακόμα και διαμάντια. 

Η ανασκαφή που έκαναν οι τρεις δεν είναι η πρώτη στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά η τρίτη σε διάρκεια λίγων ετών. Το σημείο είναι γνωστό στους κυνηγούς χρυσού όπως και ο μύθος που το συνοδεύει.

Δύο θησαυροί έχουν αποκαλυφθεί στη Ροδόπη
Οι γνωρίζοντες λένε στον “Χ” ότι η περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού είναι μόλις 1%. Τα στοιχεία στο νομό Ροδόπης είναι ενδεικτικά αυτής της μαρτυρίας, αφού σε σύνολο 263 ανασκαφών για ανεύρεση θησαυρού, από το 1934 μέχρι σήμερα, μόλις σε δύο βρέθηκε ο κρυμμένος θησαυρός. Στην πρώτη ανακαλύφθηκαν χρήματα, πεντόλιρα και φλουριά. Καθώς όμως ξεπερνούσαν την εκατονταετία παραδόθηκαν αρμοδίως ως κειμήλια και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση. Στην δεύτερη περίπτωση, το 1998, ανασκαφή στο νομό μας έφερε στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους και μία υδροχόη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Και τότε τα ευρήματα παραδόθηκαν στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση

Για τις περιπτώσεις αναζήτησης θησαυρών, που είναι συνηθισμένες στο νομό Ροδόπης, για όσες τουλάχιστον διενεργούνται νόμιμα βάσει του νόμου 6.133/1934, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τις λίρες και τις ράβδους χρυσού. Σε αυτή την περίπτωση ο καταδείκτης που θα φέρει στο φως τον θησαυρό, αμείβεται με το 50% της αξίας του σε σύγχρονο νόμισμα, και το υπόλοιπο 50% το καρπώνεται το κράτος. Η δεύτερη αφορά τα αρχαία ευρήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ανευρεθέντα παραδίδονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, και κατόπιν κοστολόγησής τους από το υπουργείο Πολιτισμού, ο καταδείκτης δικαιούται από το 1/3 έως το 1/2 της αξίας τους. Να διασφαλίσει την υποχρέωση ότι το 50% της αξίας του θησαυρού θα δοθεί  στο κράτος έχει σαν στόχο η παρουσία των μελών της επιτροπής παρακολούθησης.

Το ενδιαφέρον για τους χαμένους θησαυρούς στη Ροδόπη δεν έλειψε ποτέ, ούτε καν σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι κυνηγοί δεν φείδονται των χρημάτων που απαιτεί η ανασκαφή για να φέρουν στην επιφάνεια έναν θησαυρό. 

Δεν λείπουν βέβαια και οι παράνομοι χρυσοθήρες στη Ροδόπη, τη δράση των οποίων μαρτυρούν οι κατά καιρούς συλλήψεις αλλά και οι λακκούβες σε βουνό και κάμπο. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχονται περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την προοπτική της αύξησης της επιβατικής κίνησης, αυξήθηκαν τα δρομολόγια των φερι μπότ στη γραμμή της Κεραμωτής, δύο περισσότερα απο χθες.

Η επόμενη αύξηση των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί απο την πρώτη Ιουνίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης σε Τενέδου και Καλαμίτσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, φρόντισαν την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 για την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης και το κλάδεμα των πικροδαφνών στην οδό Τενέδου

Τις εργασίες συντήρησης των καμπινών και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου στην ακτή της Καλαμίτσας, στις οποίες προχώρησε η Υπηρεσία Καθαριότητας, επιθεώρησε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΡΟΔΟΠΗ

Εστίαση: 7 στους 10 άνοιξαν στην Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε

στις

Το επί δυόμιση μήνες λουκέτο, το οποίο όμως δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη στήριξη, ξεκλειδώθηκε χθες το πρωί στον κλάδο της Εστίασης πανελλαδικά. Έτσι και στην Κομοτηνή, οι καταστηματάρχες έβαλαν ξανά τα κλειδιά στις πόρτες, όμως, ακόμη αναζητούν «αντικλείδι» για ν’ ανταπεξέλθουν στα σωρευμένα προβλήματα, αλλά κι απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά ζητήματα του κλάδου, ιδίως για μία ισχυρή μειοψηφία καταστηματάρχων που παραμένουν σε «λουκέτο» καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο κι αναμένουν το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Έβαλαν μάσκες – έβγαλαν μεζούρες
Οι επαγγελματίες οφείλουν να τηρούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις με μεζούρα. Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαλαν «μεζούρες» για να δουν τη σωστή αναλογία τραπεζιών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θ’ άντεχαν αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόστιμο.

Έτσι, εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, ασπίδες προσώπου, γάντια κλπ) που οφείλουν να τηρούν οι εργαζόμενοι με μέριμνα εργοδοτών, η αναλογία πελατών/εμβαδού οφείλει να είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Επίσης, σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι 6 άτομα, εκτός αν είναι της ίδιας οικογένειας, ενώ ακόμη η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων πρέπει να είναι από 0,70 εκ έως 1,70 μ.

Βήμα κανονικότητας στην πόλη
Το άνοιγμα της Εστίασης –που αν είναι μη άλλο αποτελεί «βιομηχανία» για την Κομοτηνή- αποτέλεσε ένα βήμα κανονικότητας για την πόλη. Ούσα εργάσιμη, όμως, η Δευτέρα, αλλά και με μουντό καιρό, υπήρξαν αντικίνητρα για την έξοδο των Κομοτηναίων.

Ωστόσο, η κίνηση την πρώτη μέρα κρίθηκε από μέτρια ως ικανοποιητική, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να πιουν έναν καφέ σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η κίνηση, πάντως, δεδομένης και της απουσίας φοιτητών, δεν αναμένεται πάρα πολύ υψηλή.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΣΕΡΡΕΣ

Σέρρες: Αυτός είναι ο ηλικιωμένος που εξαφανίστηκε στο Αδερφικό -Συνεχίζονται οι έρευνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλη κινητοποίηση στο Αδερφικό Σερρών και στην γύρω περιοχή, σε εξέλιξη και σήμερα Τρίτη 26 Μαίου για τον εντοπισμό του ηλικιωμένου που εξαφανίστηκε από χθες το απόγευμα

Σύμφωνα, με πληροφορίες ο άντρας έφυγε από το σπίτι του προκειμένου να πάει να κόψει καλάμια και δεν επέστρεψε πίσω.

Τον 80χρονο που ζει μόνος του, αναζητούν από χθες το πρωί, συγγενείς και κάτοικοι αλλά και αστυνομικοί, που οργώνουν την περιοχή για να τον εντοπίσουν, δυστυχώς χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα

Στις έρευνες συνδράμουν κι αστυνομικοί σκύλοι

Ο ηλικιωμένος φορούσε παλιά ρούχα και κυκλοφορούσε με μηχανάκι σε χρώμα μπλε, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού ήταν υγιέστατος

Έκκληση στους κατοίκους του Αδερφικού και του Κουβουκλίου να δώσουν πληροφορίες αν έχουν δει κάτι περίεργο, κάνει ο πρόεδρος του Αδερφικού Σερρών, κος Ιωάννης Πασσιάς

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ